Potresne fotografije isprebijanog pritvorenika, tukli ga policajci pa zatvorski čuvari

Izvor: Luftika.rs, 01.Dec.2021, 11:12

Potresne fotografije isprebijanog pritvorenika, tukli ga policajci pa zatvorski čuvari

Beograđanin Miloš Rajković osumnjičen je za učestvovanje u pljački pošte u Užicu koja se dogodila 12. septembra ove godine, zajedno sa još tri osobe koje se zbog istih optužbi nalaze u pritvoru u ovom gradu. Neophodne istražne radnje policije i tužilaštva u svrhu rasvetljavanja pomenutog krivičnog dela uopšte nisu sporne, objašnjava advokatica osumnjičenog Rajkovića za Luftiku, ali je vrlo zabrinjavajuć tretman koji je njen klijent doživljavao u pritvorskoj jedinici od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << čuvara, zbog kojih se sada nalazi na bolničkom lečenju sa teškim telesnim povredama. Osumnjičeni je tako postao istovremeno i oštećeni, pa je supruga Rajkovića odlučila da podnese krivičnu prijavu za pokušaj ubistva njenog muža.
Naime, nakon što je uhapšen, Miloš Rajković je sproveden u užički zatvor gde su nadležni blagovremeno obavešteni da se radi o čoveku koji ima težak oblik dijabetesa (tip 1) i da mu je neophodna svakodnevna terapija insulinom kako mu zdravlje ne bi bilo ozbiljno narušeno što bi mu dovelo i život u opasnost.
Advokatica Vesna Golubović kaže za naš portal da prva dva dana nije dobijala apsolutno nikakve informacije o svom klijentu, što je neuobičajeno u dosadašnjoj praksi. Ona naknadno saznaje da je Milošu određen pritvor u odsustvu i da se on nalazi u bolnici, kako kaže, u stanju ketoze jer mu odgovorni nisu obezbedili neophodnu terapiju. Pritom, tvrdi da njen klijent nije ni saslušan po optužbama koje mu se stavljaju na teret.
Rajkovića su po njenim rečima policajci tukli prilikom hapšenja, a na njegovu molbu da mu se obezbede lekovi, službenici MUP-a su se oglušili uz podsmeh i komentar da će “tek videti kako će mu biti loše”. Takođe, ona upućuje da užički zatvor u svom okrugu nema zatvorsku bolnicu, te da ne postoje odgovarajući uslovi za medicinski tretman pritvorenika kojem je, sada već mesecima, zdravlje ozbiljno narušeno.
U pritvoru “dok ne izdrži kaznu zatvora na koju će biti osuđen” Golubović se u razgovoru za Luftiku žali i na pristrasnost sudije za prethodni postupak, kao i tužioca koji je na njeno pitanje “do kada misli da predlaže pritvor” zbog specifičnih okolnosti i skraćenog postupka, odgovorio: “Dok ne izdrži kaznu zatvora na koju će biti osuđen.”
U trenutku kada on još uvek nije ni saslušan povodom dela za koje je uhapšen, kada nisu preduzete ni istražne radnje niti je došlo do optuženja, tužilac preijudicira da će on biti osuđen – kaže Golubović za naš portal.
Uskraćeno pravo na lečenje  Rajkoviću se uskraćene neophodne hematološke analize, koje je lekar u lokalnoj bolnici, u otpusnoj listi, propisao kao obavezne u roku od tri dana, na osnovu kojih bi se dodelila jasno definisana terapija koja bi omogućila da se njegovo zdravlje stabilizuje, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda.
Nakon što se advokatica pisanim zahtevom obratila upravniku zatvora zatraživši odgovor na pitanje da li je njen klijent odveden u bolnicu na analize, službenik iz zatvora je sutradan telefonom obaveštava da to nije učinjeno, te da su tog dana, nakon gotovo mesec dana zakašnjenja, pritvorenika odveli na propisana medicinska ispitivanja.
Ja 21. oktobra dobijam odgovor sa kopijom zdravstvenog kartona i hematološkim analizama koje su naknadno urađene gde se potvrđuje da Rajković nije imao kontrolu neurologa, niti endokrinologa i da su hematološke analize urađene tek 19. oktobra, a on je otpušten iz bolnice 20. septembra. Tek mu je tada korigovana terapija što dokazuje da je on punih mesec dana primao pogrešnu terapiju – kaže za Luftiku Vesna Golubović.
Foto: V.G. “Presedan u istoriji pravosuđa” Sve vreme trajanja pritvora jedan od čuvara je šikanirao i vređao Rajkovića, što je priznao i sam upravnik u svom odgovoru advokatici osumnjičenog. Nakon toga, stvari po Rajkovića u pritvoru postaju još gore i ponašanje dežurnih čuvara pogoršalo se, a prema rečima advokatice “počeli su prema njemu da ispoljavaju užasnu mržnju”.
Nakon toga dešava se presedan u istoriji pravosuđa da tužilac podiže optužni akt i da se ušlo u fazu glavnog pretresa, a da mom branjeniku nikada nije tokom istrage omogućeno da iznese odbranu, da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret i dokazima iz postupka. To je njegovo elementarno ustavno pravo predviđeno Zakonom o krivičnom postupku – ističe Golubović za Luftiku.
Tužilac je, naložio bez prethodnog obaveštavanja advokata odbrane, da se Rajković u odsustvu branioca izjasni o optužbama, što tužilac nikako nije smeo da učini, podvlači advokatica Vesna Golubović. Pritvorenik nije želeo da govori bez branioca, tako da njemu zapravo nije omogućeno da iznese svoju odbranu i iskaz po navodima optužnice uz zakonsko prisustvo pravnog branioca.
Policija pokušala da zataška prekoračenje ovlašćenja Glavni pretres bio je zakazan za 24. novembar, ali je supruga Miloša Rajkovića prilikom posete u utorak 23. istog meseca saznala da se njen muž ne nalazi u zatvoru, već da je u bolnici.
Tu informaciju sam dobila u utorak (23.11) od njegove supruge, a on je povređen u subotu uveče (20.11). Tri dana niko porodicu niti mene kao advokata nije obavestio. Supruga odlazi kod upravnika i saznaje da je njen muž pretučen od strane zatvorskih čuvara. Zatim odlazi kod njega u bolnicu i doznaje da su ga tukli u dva navrata, da je krvario i da su ga vukli po hodniku zatvora, što su videli i ostali pritvorenici – kaže Golubović za naš portal.
Kako nam je opisala ta dešavanja, Rajković je “zapomagao, govorio da krvari i molio za pomoć, a oni su, umesto da mu obezbede pomoć, njega zatvorili u samicu i vezali ga tako da je ležao na podu. Onda su pritvorenici, kako bi mu pomogli, svi lupali, vikali i tražili da se zove hitna pomoć, da bi tek tada čuvari pod pritiskom alarmantnog stanja odveli Miloša na pregled u užičku bolnicu.
Uprkos tome što je lekar rekao da je čovek loše i da mora da ostane u bolnici, oni su ga vratili u ćeliju da bi ga tada još brutalnije pretukli, prilikom čega mu je povređena slezina, polomljena su mu rebra koja su dalje povredila i pluća uz podlive po čitavom telu i glavi.
Sticajem okolnosti branim još jednog pritvorenika koji je u drugoj ćeliji koji je sve to slušao i preneo svojoj supruzi koja me je zvala uznemirena. Ono što je zverski, njega su držali sa tim povredama pod izgovorom da nisu imali vozilo da ga odvezu u bolnicu, tako da je Miloš tek u ponedeljak ujutru ponovo vraćen u užičku bolnicu – objašnjava nam advokatica.
Intenzivna nega kao zatvorska jedinica Dodaje da je prizor koji je zatekla prilikom posete bio stravičan i potpuno zaprepašćujuć.
On izgleda kao leš. Ima povrede po glavi, po licu podlive, razbijenu arkadu, telo mu je u štraftama od udaraca pendrecima. Grudi su mu u podlivima i trenutno je prikačen na aparat koji drenira pluća. U tom stanju, na intenzivnoj nezi, on je vezan kao zver. Njemu su noge vezali čuvari koji u uniformama sve vreme na intenzivnoj nezi sede kraj njegovog kreveta bez zaštitne opreme koja se koristi u bolnicama zbog pandemije. Oni su intenzivnu negu pretvorili u zatvor. On ne mora da se leči u takvim uslovima jer zaslužuje dostojanstven i normalan tretman – kaže advokatica Vesna Golubović za Luftiku.
Gaženje ljudskih prava i pritisak na lekare I pravosnažno osuđena lica imaju svoja jasno definisana zakonska i ustavna prava, a naročito lica koja su još uvek samo osumnjičena ili optužena.
Sva pritvorena lica su ravnopravna u pogledu njihovih prava i potpuno je nebitno za šta je neko osumnjičen ili optužen, on ima svoja prava koja moraju da budu uvažena. Ima pravo na medicinsku pomoć i negu koja mora da mu bude omogućena, kao i adekvatan medicinski tretman i blagovremen, što je najvažnije. On je zbog neblagovremenog ukazivanja lekarske pomoći došao u situaciju da mu život bude ugrožen jer u roku od dva meseca on dva puta završava u bolnici – dodaje.
Zanimljivo je da se niko od policijskih službenika nije pojavio u bolnici kako bi od Miloša Rajkovića zatražio iskaz o tome šta se dešavalo u noći 20. novembra, kada je prvi put brutalno pretučen, kao i sledećeg dana kada se iživljavanje nastavilo, priča Golubović za Luftiku.
On je u svesnom stanju, a niko nije došao da ga ispita kao oštećeno lice, ko ga je i kako povredio. U bolnici sam saznala da je inspektor dolazio da razgovara sa lekarima i zaista sumnjam da umesto da se štite ljudska prava i prava pritvorenika, štite se službenici koji su očigledno prekoračili svoja službena ovlašćenja. Dolazak inspektora koga ne zanima da vidi povređenog čoveka da bi ga pitao ko ga je i kako povredio, ali razgovara sa lekarima o njemu, meni liči na pritisak na lekare i nametanje nekakvog dokazivanja, kao i na zataškavanje slučaja – ističe naša sagovornica.
Podneta krivična prijava protiv čuvara Sa druge strane čujem da ta lica koja su učestvovala u prebijanju pokušavaju da se pravdaju na način da su navodno oni savladavali njegov otpor i da je on izazivao i pozivao na pobunu, nastavlja Golubović.
Nije pozivao na pobunu, već u pomoć. Čovek koji govori da se guši i da krvari, pa neko reaguje da se pozove pomoć lupajući po vratima ćelija je nešto što je ljudska i prirodna reakcija u takvoj situaciji, a nikako pobuna. Da je u takvom stanju pobegao i otišao do bolnice to bi bila krajnja nužda – ukazuje ona.
Dodaje da je njegova supruga je istog dana kada je saznala šta se dešavalo, po njenom savetu otišla u policijsku stanicu u Užicu kako bi podnela krivičnu prijavu.
Foto: V.G. Obaveštena i ministarka pravde Maja Popović Još jedan njen branjenik koji se nalazi u pritvoru u istom zatvoru, vidno uznemiren je pisao molbu da mu se odobri poziv advokatu kako bi je obavestio o onome što se dešava unutar zatvora, međutim njegov zahtev je odbijen.
Znači da su u tom međuvremenu pokušali da zataškaju čitav slučaj, umesto da istraže šta se zapravo dešavalo. Vidim da nema nikakve svrhe žaliti se upravniku tog zatvora jer mi je potpuno jasno da on kao rukovodilac te ustanov, da podvrgava disciplinskoj odgovornosti svoje zaposlene do ovoga sigurno ne bi došlo i oni ne bi imali slobodu da se tako iživljavaju nad pritvorenicima. Obratila sam se direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Ministarstva pravde, ali i ministarki pravde dopisom i uz dokaze o kontinuiranoj torturi u poslednja dva meseca. Zaista očekujem i nadam se da će oni reagovati jer u krajnjem slučaju to je nije samo povreda ljudskih prava, već su to postupci koji direktno ugrožavaju ugled institucija nad kojom oni imaju pravo nadzora i kontrole zakonitosti rada – kaže Vesna za Luftiku i dodaje:
Smatram da je u interesu države, radi zaštite njenog ugleda, da se nešto preduzme i da se jednostavno rukovodilac ogradi od eventualne greške ili propusta službenika, što bi bilo jedino ispravno. Da se oni podvrgnu disciplinskoj odgovornosti, da se podnesu krivične prijave i da se to procesuira. Svakako imam nameru da se obratim i Republičkom tužiocu zbog toga što sumnjam da postupajući tužilac u ovom predmetu ima nameru da bilo šta učini povodom ove krivične prijave i smatram da je to slučaj koji zbog ozbiljnosti treba da se radi na jednom višem nivou – navodi sagovornica našeg portala.
Ugrožena bezbednost i postojanje institucije izuzeća Kada Rajković izađe iz bolnice on bi trebalo da ponovo bude vraćen u okružni zatvor u Užicu, među iste te čuvare koji su, po rečima njegove pravne zastupnice, odgovorni za teške telesne povrede njenog klijenta, te je u tim okolnostima sasvim razumno da se Miloš Rajković premesti u drugu ustanovu u kojoj postoji zatvorska bolnica ili da se odredi mera kućnog pritvora.
Možete da zamislite kakav će on tretman uživati po eventualnom povratku iz bolnice u okružni zatvor u Užicu u situaciji gde je podneta krivična prijava protiv zatvorskih čuvara. On je direktno u njihovoj milosti, što je prestrašno. Zbog ovakvih slučajeva postoji institucija izuzeća. Objektivnost bilo kakvog postupka ne može biti obezbeđena ukoliko bilo ko je zainteresovan za postupak ima mogućnost da na bilo koji način odlučuje o vašim pravima ili ima mogućnost da vas ugrozi – zaključuje za Luftiku advokatica Vesna Golubović.
Zavera ćutanja Upravi za izvršenje krivičnih sankcija uputili smo pitanja i zatražili komentar o ovom slučaju, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor na mejl adresu autora nije stigao. Ipak, izgleda da je naše interesovanje za slučaj torture podstrekao nadležne da urade svoj posao.
Kako nas je obavestila njegova advokatica Vesna Golubović, Miloš Rajković je juče oko sedam časova izjutra, prema poslednjim informacijama, ipak prebačen u bolnicu okružnog zatvora u Beogradu. Ona nam je otkrila da je ona obaveštena tek kada su Rajkovića uputili ka Beogradu, bez prethodnog zvaničnog obaveštavanja nje kao pravnog zastupnika. Ovakva mera morala je biti donešena isključivo na osnovu odluke Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Uspeli smo, što znači da su ipak reagovali iz Ministarstva. Prethodno sam imala informaciju da će on biti prebačen iz bolnice, ali nisam bila sigurna jer mi ništa zvanično nisu odgovorili. Čak mi se ni sudija ne javlja na telefon kada ga zovem. Sve deluje kao potpuna blokada, što je abnormalno. Umesto da sarađuju, da se izvine, da me upravnik pozove i objasni koje su radnje preduzete, oni jednostavno ćute i nešto očigledno rade. Činjenica je da su njega prebacili u bolnicu okružnog zatvora u Beogradu i to ne može da bude odluka samo lekara, već isključivo Uprave koja je u okviru Ministarstva pravde, što znači da su oni reagovali na moj dopis i zahtev za prebacivanjem iako mi to niko zvanično nije odgovorio – podelila je sa portalom Luftika poslednje informacije advokatica Vesna Golubović.
Godinu dana od Vučićeve pobede na ulici, prebio nas je pošteno, i dalje nam se smeje

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.