Izvor: Radio 021, 13.Dec.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštari pristali na uslove Vlade, značajnijeg povećanja nema, obećan prijem novih radnika

Radnici pošte koji su bili u obustavi rada više od nedelju dana, sinoć su prihvatili uslove radne grupe Vlade Srbije.

Kako za 021 kaže Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, ponuda koju su dobili od Vlade u suštini je ista kao prvobitna osim što su radnicima u tehnologiji povećana primanja za 20 odsto.

"Prihvatili smo novu ponudu Vlade kojom se radnicima u tehnologiji povećavaju primanja za nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dvadeset odsto, što je nekih osam hiljada dinara u proseku. Suspenzije koje su date radnicima bi trebalo sve da se povuku i stave van snage i ostala je mogućnost pregovora da se u narednih šest meseci nađe još mogućih načina da se za koju hiljadu dinara plate povećaju u 2020. godini", navodi Mandić.

Na pitanje zašto su uprkos najavama da će sa protestom nastaviti "bez obzira na posledice" do ispunjenja uslova pristali na skoro istovetnu ponudu Vlade, Mandić odgovara da se većina tako složila.

"Mi smo morali da budemo glas većine u tom delu razgovora, tako da smo morali da prihvatimo to što se daje jer navodno smo doveli u pitanje likvidnost preduzeća", objašnjava Mandić za 021.

Kaže i da je napravljen dogovor u pisanom formatu po kom bi trebalo jednom ili dva puta mesečno da se sastaju predstavnici Vlade sa timom radnika pošto je obećan i prijem novih zaposlenih.

Mandić kaže i da sledi finalizacija dogovora u naredna dva, tri meseca.

Rešenje bi trebalo da se potpiše danas u toku dana. Pošte u Novom Sadu i širom Srbije bi trebalo da počnu sa redovnim radom od sutra ili od ponedeljka.

Podsetimo, poštari u Novom Sadu štrajkovali su 11 dana. Od početka štrajka u nekoliko gradova Srbije, predstavnici radnika i poslovodstva Pošte imali su nekoliko sastanaka, a na jednom od njih je ponuđeno povećanje plate od 13,1 odsto za radnike sa srednjom stručnom spremom i 6,1 odsto za radnike sa višom stručnom spremom. Međutim, radnici su to odbili, uz poruku da nastavljaju sa štrajkom "bez obzira na posledice".

Pošta Srbije juče je saopštila da su radnici "nezakonito obustavili rad u 68 od ukupno 1.536 korporativnih i ugovornih pošta na teritoriji čitave Srbije", kao i da poslovodstvo tog preduzeća "sprovodi mere kako bi u tim poštama bio obezbeđen minimum procesa rada".

Juče je ispred Glavne pošte u Novom Sadu održan protestni skup radnika pošte (opširnije OVDE), a novi je najavljen za danas u 10 časova. Mandić kaže da veruje da će se ljudi i danas pojaviti ispred pošte bar da bi čuli šta se dešava.

Autor: Dragana Prica Kovačević

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poštari pristali na uslove Vlade, deo radnika nezadovoljan, očekuje se prekid štrajka nakon potpisivanja dogovorenog

Izvor: NoviSad.com, 13.Dec.2019

Radnici Pošte Srbije, koji su bili u štrajku više od nedelju dana, sinoć su prihvatili uslove radne grupe Vlade Srbije. Javnost još nije obaveštena o konkretnim dogovorima, verovatno zato što se očekuje da sve dogovoreno bude danas..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.