Posle otkrića 751 neimenovanog dečjeg groba kod katoličkog internata gore crkve u Kanadi

Izvor: Luftika.rs, 28.Jun.2021, 18:26

Posle otkrića 751 neimenovanog dečjeg groba kod katoličkog internata gore crkve u Kanadi

Samo prošle sedmice u zapadnoj Kanadi su izgorele četiri katoličke crkve, javlja BBC.
Prekjuče (26. jun) su tako u manje od sat vremena izgorele dve crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo.
Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra “sumnjivima”.
Prošlog ponedeljka izgorele su još dve crkve u istoj provinciji.
“Zasad nema uhapšenih ni optuženih, istraga i daje traje”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << rekao je policijski portparol Jason Boyda.

Šta je prethodilo paljenju crkava? Vesti o, prema svemu sudeći, namerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu, ali i velik dio sveta.
Naime, autohtono pleme prošlog je sedmice objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven delić kalvarije koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.
“Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob”, rekao je čelnik Cadmus Delomre. Reč je o novom otkriću u opštini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mesec dana.
Vrata rimokatoličke katedrale u Saskatoonu, nakon pronalaska 751 neidentikovanog dečjeg groba u blizini bivšeg katoličkog internata za asimilaciju “Neki su mogli biti identifikovani, ali predstavnici Crkve uklonili su nadgrobne ploče” “To nije masovna grobnica, to su neidentifikovani grobovi”, rekao je i objasnio: “Neki su možda i mogli biti identifikovani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče.” To je u Kanadi kriminalni čin.
Saopštenjem se oglasio i premijer Justin Trudeau, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirenja.
Deca su bila maltretirana i polno zlostavljanja Iskopavanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem maja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mestu nekadašnjeg internata za decu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.
Mnoga deca su bila maltretirana i polno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdila je istraga koja je zaključila da je to bio “kulturni genocid”.
“Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici”, rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.
Izvor: Index
Bordžije: Prezime koje je sinonim za incest, ludilo, skandale i zločine

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.