Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 23:01

Poljska potpuno zabranjuje abortus

Ustavni sud Poljske odučio je da je abortus zbog neizlečivog defekta fetusa neustavan, čime je gotovo potpuno zabranjen legalan prekid trudnoće.

Kada ta odluka stupi na snagu, u Poljskoj će legalno smeti da se uradi abortus samo ukoliko je žene bila silovana, ako je žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život, preneo je Rojters.

Na takvu odluku Ustavnog suda prva je reagovala evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tužan dan za prava žena.

"Ukidanje osnove za gotovo sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kršenje ljudskih prava", poručila je Mijatović.

Prošle godine u Poljskoj je urađeno nešto više od 1.000 abortusa, od čega je 98 odsto bilo zbog raznih defekata fetusa. Grupe za zaštitu prava žena ocenjuju da svake godine između 80.000 i 120.000 Poljakinja odlazi u inostranstvo da bi uradile abortus. Što je još poraznije, to često rade i žene koje to mogu legalno da urade u Poljskoj, jer ih okolina stigmatizuje.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abortus postaje gotovo nemoguć u Poljskoj

Izvor: Deutsche Welle, 23.Okt.2020, 10:58

Poljski Ustavni sud proglasio je neustavnim zakon koji omogućava prekid trudnoće u slučaju teških deformacija fetusa. Dok konzervativci slave „zaštitu života“, kritičari kažu da je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Nastavak na Deutsche Welle...

Policija u Varšavi suzavcem rasterala proteste protiv zabrane abortusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2020

Poljska policija suzavcem je u Varšavi rasterala noćas protest Poljakinja protiv presude Ustavnog suda kojom je gotovo potpuno zabranjen veštački prekid trudnoće, jer više na njega nemaju pravo trudnice koje bi rodile bebe sa teškim oštećenjima, deformitetima i bolestima...Protest zbog toga...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.