Izvor: Politika, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija otkrila vinovnike sukoba islamskih frakcija

Kao počinioci nezapamćenog verskog incidenta u Novom Sadu do sada identifikovani Bajram T. (28) iz Veternika i Safet B. (30) iz Novog Sada

Novi Sad – Pripadnici novosadske policije, posle opsežnog i intenzivnog rada, identifikovali su za sada dva počinioca krivičnog dela nasilničkog ponašanja u tuči koja je izbila u petak 17. u verskom objektu Islamske zajednice u Novom Sadu, a koja je završena bez težih posledica samo zahvaljujući blagovremenoj i adekvatnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << intervenciji pripadnika MUP-a koji su sprečili njenu dalju eskalaciju (sukob se iz dvorišta preselio na ulicu).

To su Bajram T. (1981) iz Veternika i Safet B. (1979) iz Novog Sada, a kako su novinari obavešteni u ovdašnjoj Policijskoj upravi, i dalje je toku rad na pronalaženju preostalih izvršilaca i rasvetljavanju svih detalja ovog do sada nezabeleženog verskog incidenta u najvećem vojvođanskom gradu.

Policija je neposredno posle tuče privela na informativni razgovor 12 lica, čiji identitet nije saopšten, a nije poznato ni da li je neko od njih i zadržan ili su posle davanja izjava pušteni svojim kućama.

Kako „Politika" saznaje iz izvora bliskih istrazi, dosadašnjim operativnim radom je utvrđeno da je u petak oko 11 časova u Molitvenom domu Islamske verske zajednice u Futoškoj ulici došlo do fizičkog obračuna pristalica dve frakcije Islamske zajednice koje deluju u Srbiji. Na jednoj strani bile su pristalice koje podržavaju deo verske zajednice na čijem je čelu Muamer Zukorlić, a na drugoj su bili pripadnici opcije koju zastupa Adem Zilkić.

Međutim, kako na mestu obračuna, a i kasnije, pobornici ove dve frakcije imale su sasvim suprotna viđenja o uzroku sukoba, optužujući jedni druge.

Novosadski imam Fadil Murati (kadar frakcije Muamera Zukorlića) kaže da je već duže vreme primao ucene i pretnje, uz zahtev da se Molitveni dom preda pristalicama Adema Zilkića. On je, štaviše, ustvrdio da glavni akteri sukoba sa protivničke strane i nisu bili lokalni vernici, već pet osoba od poverenja Adema Zilkića i to sa telohraniteljima. Oni su, prema rečima Muratija, zatražili ključeve od Molitvenog doma i pri tome mu ponudili pisanu odluku o njegovom razrešenju sa dužnosti novosadskog imama, ali nije mogao precizno da objasni ko je doneo tu odluku, jer rešenje nije ni želeo da primi. Kada je on odbio, grupa Zilkićevih ljudi, za koje Murati tvrdi da su došli iz Beograda, Sandžakai Crne Gore razvalila je kapiju i nasilno ušla u prostorije Molitvenog doma, posle čega je pozvana policija.

Međutim, pristalice Adema Zilkića odlučno negiraju da su počinili bilo kakav nasilni akt, osim što su, po njima, legitimno došli u svoj Molitveni dom, u čemu su onemogućeni, iako je taj verski objekat izgrađen dobrovoljnim prilozima vernika i nije ničije privatno vlasništvo.

Policija je potvrdila da je u sukobu korišćeno i vatreno oružje koje, međutim, nije upotrebljeno i da je, prema dosadašnjim saznanjima, u tuči lakše ranjena jedna osoba iz Petrovaradina (najverovatnije nožem) koja je posle zbrinjavanja u Kliničkom centru Vojvodine otpuštena na kućni oporavak.

S. Živković

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.