Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 13:00

Pokrenuta elektronska naplata u autobusima GSP-a, prelazak na novi sistem će trajati nekoliko meseci

Gradsko saobraćajno preduzeće u Novom Sadu pokrenulo je sistem elektronske naplate i informisanja putnika pod nazivom "NSMART", a prelazak na ovaj sistem će, zbog složenosti, trajati nekoliko meseci.

Sistem podrazumeva nekoliko načina plaćanja prevoza:

1. personalizovanim čip karticama – izdaju se za određeni period i mogu da budu građanske, đačke (učenici/studenti), za zaposlene građane ("radničke"), penzionerske (sa penzijom višom i nižom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od prosečne penzije), povlašćene kategorije, karte za nosioce prava na novčanu socijalnu pomoć.

2. nepersonalizovanim čip karticama - elektronskim novčanikom (vozna karta sa upisanim avansnim sredstvima na korisničkom nalogu kartice koja donosiocu omogućava vožnju na linijama prevoza u skladu sa uplaćenim iznosom).

3. elektronskom kartom - kupuje se preko sajta GSP-a i mobilne aplikacije i aktivira preko validatora u vozilu.

4. papirnom kartom - za jednu vožnju, dnevna i višednevna (kupuju se u autobusima ili na prodajnim mestima GSP-a).

Putnici na gradskim linijama svoju autobusku kartu moraće obavezno da validiraju prilikom ulaska u vozilo, tako što će svoju beskontaktnu karticu, odnosno mobilni telefon, prisloniti na uređaj za validaciju. U slučaju da je vozna karta ispravna na validatoru će se aktivirati zeleno svetlo i odgovarajući zvuk, a ukoliko je neispravna na validatoru će se aktivirati crveno svetlo i odgovarajući zvuk.

Na prigradskim i međumesnim linijama kartica će se davati na uvid i validaciju vozaču i kondukteru.

Personalizovane i nepersonalizovane autobuske karte moći će da se dopunjuju na prodajnim mestima GSP-a, preko sajta ovog preduzeća i mobilne aplikacije NSMART.

Svi korisnici koji uplate odgovarajući iznos za mesečnu ili godišnju dopunu karte, u skladu sa cenovnikom preduzeća, imaće pravo na neograničeni broj vožnji na linijama GSP-a u skladu sa vrstom kupljene vozne karte. Mesečna dopuna karte važiće od prvog do poslednjeg dana u mesecu za koji je uplaćena, a godišnja karta važi godinu dana od dana izdavanja. U slučaju dopune putnik dobija potvrdu o iznosu kredita na voznoj karti.

Prelazak na novi sistem počeo je izradom NSMART godišnjih povlašćenih kartica za 11 kategorija korisnika usluga i godišnjih đačkih kartica.

Zamena ostalih pretplatnih karata obavljaće se sukcesivno narednih meseci. O početku zamene karata, kao i o aktiviranju elektronskog novčanika i ostalih pogodnosti (kupovina i dopuna kartice preko aplikacije za mobilne uređaje i aplikacije NSMART, uvid u mrežu autobuskih linija, trenutnu poziciju vozila na liniji i procenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište), korisnici usluga će biti blagovremeno obaveštavani.

Još jedna novost koju ovaj sistem predviđa je uvid u mrežu autobuskih linija. Putnici će tako moći da vide trenutnu poziciju traženog autobusa na liniji i procenu vremena dolaska na određeno stajalište.

Inače, kako je ranije najavljeno, elektronska naplata za početak će biti uvedena u 105 autobusa GSP-a, što je otprilike polovina voznog parka gradskog prevoznika.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Elektronska naplata prevoza i u autobusima GSP-a

Izvor: NoviSad.com, 15.Jun.2020

Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad“ pokrenulo je sistem elektronske naplate i informisanja putnika pod nazivom „NSMART“. Zbog složenosti, prelazak na ovaj sistem će teći postepeno i trajaće nekoliko meseci..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.