Izvor: Radio 021, 11.Sep.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska vlada preporučila gradovima u Vojvodini da uvedu mere za zabranu kesa

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela preporuku lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine, da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine - utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine.

Donošenje preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u Vojvodini.

U preporuci se navodi i da opštine treba da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Takođe, treba da se definišu zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa.

Opštinama se preporučuje i da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu.

Predlog Deklaracije o zaštiti životne u Vojvodini krajem maja usvojila je Skupština Vojvodine. Njome se Pokrajina načelno obavezala da uspostavi bolji sistem zaštite životne sredine. Prilikom rasprave poslanici opozicije bili su protiv donošenja Deklaracije jer, kako su tada rekli, smatraju je deklarativnim slovom na papiru koje neće biti sprovedeno.

Šta stoji u Deklaraciji?

Deklaracija utvrđuje da će se Pokrajina potruditi da zaštita životne sredine bude zastupljenija u obrazovnom sistemu i opštoj edukaciji, da će razmena informacija i znanja u naučnoj zajednici biti bolja, kao i da će se razvijati saradnja sa civilnim sektorom, koji će biti uključeniji u sprovođenje zaštite životne sredine.

Prema tekstu deklaracije, Pokrajina će promovisati koncept cirkularne ekonomije (ponovno korišćenje otpada kao resursa, u cilju smanjenja ukupne količine otpada), potrudiće se da uspostavi ekološku mrežu više područja i efikasniju kontrolu svih faktora koji dovode do ugrožavanja životne sredine (neprekidan nadzor, upozorenja, kazne).

Deklaracija se, između ostalog, dotiče i mogućnosti uvođenja javnog prevoza na alternativna goriva (u cilju smanjenja potrošnje uglja i mazuta), energetski efikasnog sistema grejanja u ustanovama, kao i zabrane ili preporuke prestanka korišćenja plastičnih kesa i proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.