Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020, 18:04

Pojedinim profesorima Elektrotehničke škole u Novom Sadu oduzeto pravo na rad, direktor ih nije upisao na listu tehnoloških viškova

Pojedini profesori u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu ostali su bez dela norme, ali i bez mogućnosti da tu normu popune u drugim školama, jer uprava ove obrazovne ustanove nije na vreme uradila bodovanje tehnoloških viškova.

Kako navodi predsednik sindikata u ovoj školi Ermedin Elezović, zbog toga potencijalni viškovi nisu mogli blagovremeno da konkurišu u drugim školama.

"Direktor je bio u obavezi da do 21. avgusta popuni te liste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tehnoloških viškova, slobodnih mesta i nepune norme. Tehnološki viškovi nisu bili popunjeni. Međutim, popunjena je bila lista slobodnih mesta, naravno, opet bez konsultacije sa sindikatom. Ono što moram da naglasim je da sve te liste moraju biti potpisane od strane ovlašćenog lica u sindikatu škole, što u ovom slučaju nije učinjeno", objašnjava Elezović.

On pojašnjava da svake godine u junu škola vrši bodovanje tehnoloških viškova, ako postoje. U ETŠ "Mihajlo Pupin" to nije urađeno. Zaposleni su otišli na kolektivni godišnji odmor 15. jula, a tek po povratku sa odmora, neki od prosvetnih radnika su saznali da će postati tehnološki višak. Tek krajem avgusta stigao je dopis mejlom da je imenovana komisija za bodovanje. Sindikat je odlučio da to rešenje ne prihvati zato što postupak nije održan u skladu sa zakonom. Da je taj proces, od početka do kraja i na vreme, urađen kako treba, zaposleni kojima je smanjena norma bili bi zavedeni u softver "Dositej" što bi im omogućilo da konkurišu za posao u drugim školama koje bi, ukoliko postoji prostor za njih, bile u obavezi da ih zaposle.

"Raspored je gotov, podela časova je urađena, ali to je neko uradio umesto nas. I mi samo treba da potpišemo to što je neko napravio, a mi kao sindikat to nećemo da uradimo", naglašava Elezović.

Kako navodi, oni su uputili dopis direktoru škole istog dana kada su obavešteni o tehnološkim viškovima, ali nisu dobili odgovor. Prvog septembra zbog ove situacije održan je i štrajk upozorenja.

Sonja Bandić, profesorica sociologije na srpskom i mađarskom jeziku, koja je u ovoj školi na neodređeno zaposlena od 2007. godine, kaže da je ostala bez 25 odsto norme i tako spala na 60 odsto norme, za šta je saznala tek na početku školske godine. Ističe da je još u junu tražila od školske uprave da joj kažu koliki joj je fond, jer se obično već u to vreme zna.

"Poslednjeg dana avgusta odlazim kod sekretara škole da tražim potvrdu da sam školski višak, što on odbija jer je to nemoguće i daje mi prazan papir da ja pišem molbu da se zavedem kao tehnološki višak, što nije uobičajeno i po pravilima. Jedino što sam dobila je aneks ugovora, ali sa tim nisam mogla ništa. Konkurisala sam u obližnjoj školi, ali direktor mi je rekao da ne može ništa sa parčetom papira, ako ja nisam zavedena na listi tehnoloških viškova", objašnjava.

Tvrdi da se obratila prosvetnoj inspekciji, školskoj upravi, pokrajinskom sekretarijatu, državnoj sekretarki, ministru prosvete i premijerki Ani Brnabić. Odgovore nije dobila.

"Osnovni problem je što je meni potpuno oduzeto pravo na rad. Razumem da se smanjuju fondovi, pa čak i da ne postoji dobra volja da mi se pomogne, ali ako već ne postoji mesto za mene u ovoj školi onda bi bilo lepo da mi se omogući da bar nađem posao u drugoj, međutim, meni je i to oduzeto. Nadam se da će neko od nadležnih organa reagovati i da samovolja uprave škole ne može da bude iznad zakona. Niko, bez obzira na to što sam ja samohrana majka i što meni po pravu i zakonu pripada ova mogućnost, neće da mi izađe u susret", priča Bandić.

Tačan broj zaposlenih u ovoj školi koji su proglašeni tehnološkim viškovima bez upisivanja u "Dositej" bazu se ne zna, ali u sindikatu kažu da im se javilo nekoliko profesora.

Za utorak je zakazan Školski odbor, a predsednik sindikata i zamenik predsednika koji su u ovom odboru će podneti ostavke.

Kako kažu predstavnici sindikata, problema u ovoj školi bilo je i prilikom izbora, odnosno reizbora direktora, jer se ispostavilo da je samo kandidat koji je već bio direktor u prethodnom mandatu imao potpunu dokumentaciju.

ETŠ "Mihajlo Pupin" je jedina škola u Novom Sadu u kojoj se celokupna nastava tokom septembra obavlja na daljinu, jer, kako kažu sindikalci, nije organizovana kombinovana nastava.

"Nije bilo anketiranja učenika, nije bilo anketiranja roditelja. Nije bilo sednice nastavničkog veća od 9. marta ove godine. Nas niko ništa nije pitao. U svim školama je kombinovana nastava onlajn i fizički u školi, dok je kod nas kombinovana onlajn, preko interneta i na daljinu", kaže Željko Petković, zamenik predsednika sindikata.

Pretpostavlja se da će kombinovana nastava početi od oktobra.

Ukoliko se bodovanje tehnoloških viškova ne pokrene po zakonu, a direktor škole zbog ove greške ne bude razrešen sindikat najavljuje radikalnije mere neposlušnosti.

Novinarka 021 pokušala je da kontaktira i direktora škole Milana Vukobrata, ali se niko nije javljao na telefon.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.