Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020, 18:57

Počeo da radi kol centar Advokatske komore Srbije za besplatnu pravnu pomoć

Kol centar Advokatske komore Srbije (AKS) za besplatnu pravnu pomoć građanima danas je počeo da radi, potvrdio je predsednik AKS Viktor Gostiljac.

Preko ovog kol centra lokalne samouprave će tražiti advokata za sve odobrene zahteve građana radi pružanja besplatne pravne pomoći.

U Registru pružalaca besplatne pravne pomoći i podrške, koji je objavljen na sajtu Ministarstva pravde, za nepunih godinu dana od početka primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 1. oktobra 2019. godine, registrovano je 150 lokalnih samouprava, a prijavljeno je 3.672 advokata voljnih za pružanje besplatne pravne pomoći.

Procedura rada kol centra, koja je objavljena na sajtu AKS, predviđa da ovlašćeno lice u lokalnoj samoupravi poziva kol centar. Operater dobijene podatke unosi u aplikaciju i sistem automatski poziva prvog narednog advokata na listi advokata u sistemu besplatne pravne pomoći iz te lokalne samouprave.

Aplikacija svakom advokatu upućuje poziv dva puta zaredom, a telefon zvoni devet puta. Ukoliko se ne javi, sistem automatski poziva narednog advokata na listi.

Kada operater uspostavi vezu sa advokatom, saopštava mu neophodne podatke, pa ukoliko advokat ne prihvati zastupanje, operater u aplikaciju unosi "ne prihvata" i navodi kratak razlog neprihvatanja. Ukoliko advokat prihvati zastupanje, operater saopštava pozivaocu ime i prezime i kontakt telefon advokata, a advokatu daje kontakt telefon pozivaoca i u aplikaciju unosi "prihvaćeno".

Svi telefonski razgovori se snimaju, napominje se u uputstvu AKS.

Naknade za rad advokatima i pružaocima pravne podrške isplaćuje država, ali po daleko nižim tarifama koje oni inače naplaćuju od klijenata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.