Pilot, Kokra, Atrijum - novosadski orijentiri kojih više nema

Izvor: Radio 021, 12.Sep.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot, Kokra, Atrijum - novosadski orijentiri kojih više nema

Novosađani se i dalje nalaze kod Pilota ili Kokre, iako tih mesta odavno nema.

Slično će biti i sa "Velikom pečurkom", koja postaje savremena pumpa, a svoje ime stavila je uz legendarna sastajališta kao što su Tunel jeftinoće, Agrovojvodina, Narodni bioskop, Džafer, Atrijum, Lutrija, itd.

Novosađani se već decenijama sastaju na imaginarnim mestima koja su tu nekad i nešto nekome značila. - Kod bioskopa "Zvezda" bilo je glavno sastajanje u ponedeljak ujutro, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tada puštan film koji će biti prikazivan čitave nedelje. Onda bismo dolazili sledećih dana popodne i radili "spojling", odnosno ljudima otkrivali šta će se deseti u filmu i kvarili im zabavu. Tu je sada Apolo centar - priča bivši novinar i autor četiri knjige o izgubljenim vojvođanskim rečima Pavle Malešev.

Malešev podseća i na legendarni Narodni bioskop koji se nalazio u Tanurdžićevoj palati, ispred koga je u podne svaki dan bio organizovan studentski korzo. Hroničar Novog Sada Zoran Knežev kao popularno mesto navodi i Tunel jeftinoće, koji je bio na ćošku Bulevara oslobođenja i Bulevara kralja Petra Prvog.

- Pored Tunela jeftinoće, koji je bio jedan od omiljenih okupljališta, tu je bila i legendarna samoposluga "Kokra", gde je šibicario prvi novosadski šibicar, neprevaziđeni Ćopica, koji je imao drvenu nogu. Prvi dragstor u gradu koji je radio čak do 10 uveče bio je na početku Jevrejske ulice. Pored toga, na tom potezu čuveno mesto za sastajanje bila je kafana "Kod Miša", preko puta Uspenske crkve, gde je sada stajalište - nabraja Knežev.

Mimo centra najčešća okupljana bila su kod Džafera u Fruškogorskoj na Limanu 1 i kafana "Pilot", po kojoj se i danas orijentišu svi koji žive ili dođu na Detelinaru, iako je kafana zatvorena prošle godine i u toj kući sada je samoposluga.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.