Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijani vozači koji izazovu nesreću plaćaće i do dva i po miliona evra

Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčana kazna ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću ubuduće bi mogli da plaćaju odštetu i do dva i po miliona evra.

Ovo predviđa predlog novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije, pišu "Večernje novosti".

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju dužnici prema osiguravajućem društvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

"U situaciji kada vozač pijan izazove udes, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata se ne može izbeći", objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

On kaže da, ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nesreću u kojoj pogine jedna osoba, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 evra. Na tu naknadu imaju pravo svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao udes ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine ili tek kad izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloletnu decu, uračunaće se i troškovi njihovog školovanja.

I u nezgodama u kojima povređene osobe zadobiju teške povrede sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima, iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada evra.

Po sadašnjem zakonu, maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nesreći za štete na stvarima jeste 200.000 evra, a milion evra za smrt ili povredu.

Predlogom novog zakona predviđen je novi limit i to 500.000 evra za štetu na stvarima i 2.500.000 evra za smrt ili povredu, prenose "Novosti".

"U EU je limit pet miliona evra, pa naši vozači to moraju da imaju na umu kad voze van Srbije", kaže Jovanović.

Samo u junu i julu otkriveno je 410 teško alkoholisanih vozača koji su seli za volan sa više od dva promila alkohola u krvi. Od 1. juna do polovine avgusta dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda, sa 149 poginulih i 800 povređenih.

Autor: Večernje novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.