Izvor: Radio 021, 24.Okt.2020, 15:47

Peticija da mala matura ne sadrži kombinovani test

Udruženje građana Most Solidarnosti pozvalo je građane da potpišu peticiju za inicijativu da mala matura ne sadrži kombinovani test.

Oni su u obrazloženju naveli da je pandemija korona virusa negativno uticala na sve sfere života, a naročito na obrazovni sistem, pa se nastava u školama odvija po kombinovanom modelu, koji stvara "ogromne probleme" učenicima, nastavnicima i roditeljima.

"Sistem nije uniformisan, ali u većini slučajeva odeljenja su podeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u dve grupe, učenici u školi imaju dva puta manje časova koji traju po 30 minuta i koriste se uglavnom za proveru znanja. Dobar deo predavanja gradiva se sveo na gledanje televizije ili RTS platforme, što nikako ne može zameniti direktan kontakt učenika sa nastavnikom", piše u obrazloženju.

Dodaje se da zbog svega toga učenici ne mogu da dobiju potrebno i Ustavom zagarantovano obrazovanje, jer ih je ovakav sistem nastave stavio u položaj da na studijski način izučavaju gradivo, što u adolecentskom uzrastu oni nikako nisu u stanju.

"Moraju da savladaju gradivo po nastavnom programu koji je nepromenjen, što je u ovim uslovima nemoguće. Nastavnici su preopterećeni zbog podele odeljenja na dve grupe, a time i povećanim brojem časova. Skraćenje trajanja časova na 30 minuta im dodatno otežava nastavu, jer za kraće vreme moraju da ispune nastavni plan. Pored velikog truda i odricanja, nastavnici ne mogu u ovim okolnostima pružiti adekvatno znanje svojim učenicima", navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da su roditelji u posebnim problemima jer pokušavaju da pomognu svojoj deci i njihovim nastavnicima.

"Prinuđeni su da rade sa decom ili ako oni to nisu mogućnosti da plaćaju dodatne časove iz većine predmeta. Puno roditelja zbog teške egzistencijalne situacije nije u mogućnosti da svojoj deci pruže pomoć u obrazovanju, što je obaveza škole i države", piše u obrazloženju.

Ocenjuje se da je, usled svega navedenog, akumulirano "ogromno nezadovoljstvo i stvoren jaz između učenika i roditelja sa jedne strane i nastavnika sa druge, a da su ishodi učenja katastrofalni".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.