Penzioneri traže od države da im vrati razliku u primanjima za prethodne četiri godine

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri traže od države da im vrati razliku u primanjima za prethodne četiri godine

Savezi penzionera Vojvodine i Srbije uputili su pismo Vladi sa zahtevom da se penzionerima isplati razlika u primanjima za četiri godine, koliko im je i skidano od primanja.

Oni smatraju da nije dovoljno da se iznosi vrate na staro, već mora da se nadoknadi dug, jer je to pravo stečeno na osnovu godina radnog staža i uplaćenih doprinosa.

"Svi u Srbiji imaju pravo da primaju onoliku penziju koliku su zaradili. Predložili smo Vladi da donese poseban program >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i obešteti penzionere za prethodne četiri godine. Predlažemo da država u nekom određenom periodu obezbedi novac u skladu sa stanjem u državnoj kasi uz određenu kamatu. U suprotnom bi sigurno došlo do tužbi pred domaćim i međunarodnim sudovima", rekao je za Novosti predsednik Saveza penzionera Vojvodine Milan Nenadić.

Penzioneri svoj stav obrazlažu kroz slučaj vojnih penzionera koji su zbog izbegavanja vanrednog usklađivanja penzija za 11,07 odsto, pre nekoliko godina, dobili spor protiv države. Budžet je to koštalo oko 16 miliona dinara.

Mihajlo Radović iz Udruženja sindikata penzionera, ističe da su se njihovi članovi odmah odlučili za tužbe.

"Opredelili smo se da podnesemo tužbe pred upravnim i osnovnim sudovima. Kakve god odluke sud da donese mi ćemo ih prihvatiti, ali naš stav je da kad neko nekome uzme pare, onda mora i da mu ih vrati", naveo je Radović.

On je naglasio da veza između uplaćenih doprinosa i primanja mora da postoji i da ne može nijedna vlada da raspolaže primanjima onako kako misli da je najbolje.

"Bežanje od sistema švajcarske formule ili bilo kakve druge predvidive za usklađivanje penzija, urušavanje je PIO fonda. Ne može penzija da rešava pitanje socijale, odnosno onih koji imaju niže čekove, jer za tu oblast postoji zakon o socijalnoj zaštiti i njime se treba rukovoditi", zaključio je Radović.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Penzioneri traže od države da vrati dugove u ratama

Izvor: Večernje novosti, 03.Okt.2018

Udruženja najstarijih uputila pismo Vladi s predlogom za rešenje zahteva. Zahtevaju isplatu razlike u primanjima za četiri godine. Ideja je da se u donese program po kojem bi bili obeštećeni svi penzioneri PENZIJA je imovina, odnosno svojina svakog penzionera, i u Ustavu piše...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.