Penzioneri traže od države da im vrati razliku u primanjima za prethodne četiri godine

Savezi penzionera Vojvodine i Srbije uputili su pismo Vladi sa zahtevom da se penzionerima isplati razlika u primanjima za četiri godine, koliko im je i skidano od primanja.
Penzioneri traže od države da im vrati razliku u primanjima za prethodne četiri godine
Foto: Pixabay
Oni smatraju da nije dovoljno da se iznosi vrate na staro, već mora da se nadoknadi dug, jer je to pravo stečeno na osnovu godina radnog staža i uplaćenih doprinosa.
 
"Svi u Srbiji imaju pravo da primaju onoliku penziju koliku su zaradili. Predložili smo Vladi da donese poseban program i obešteti penzionere za prethodne četiri godine. Predlažemo da država u nekom određenom periodu obezbedi novac u skladu sa stanjem u državnoj kasi uz određenu kamatu. U suprotnom bi sigurno došlo do tužbi pred domaćim i međunarodnim sudovima", rekao je za Novosti predsednik Saveza penzionera Vojvodine Milan Nenadić.
 
Penzioneri svoj stav obrazlažu kroz slučaj vojnih penzionera koji su zbog izbegavanja vanrednog usklađivanja penzija za 11,07 odsto, pre nekoliko godina, dobili spor protiv države. Budžet je to koštalo oko 16 miliona dinara.
 
Mihajlo Radović iz Udruženja sindikata penzionera, ističe da su se njihovi članovi odmah odlučili za tužbe.
 
"Opredelili smo se da podnesemo tužbe pred upravnim i osnovnim sudovima. Kakve god odluke sud da donese mi ćemo ih prihvatiti, ali naš stav je da kad neko nekome uzme pare, onda mora i da mu ih vrati", naveo je Radović.
 
On je naglasio da veza između uplaćenih doprinosa i primanja mora da postoji i da ne može nijedna vlada da raspolaže primanjima onako kako misli da je najbolje. 
 
"Bežanje od sistema švajcarske formule ili bilo kakve druge predvidive za usklađivanje penzija, urušavanje je PIO fonda. Ne može penzija da rešava pitanje socijale, odnosno onih koji imaju niže čekove, jer za tu oblast postoji zakon o socijalnoj zaštiti i njime se treba rukovoditi", zaključio je Radović.
  • Prvi stigli

    04.10.2018 14:44
    @Veki
    Ima mnogo onih čiji očevi nisu dočekali sopstvene penzije, pa oni i njihova deca bez obzira što su naslednici -neće dobiti ni dinara iz istog PIO Fonda.
    Vojna lica su svoju penziju dočekala sa 56 godina , podeliće oni i njihovi naslednici uplaćene pare i ovih što nisu dočekali svoje penzije.
    To se zove stečeno pravo po sistemu prvi smo stigli,a penziju u mladjim godinama dobijamo.

  • Veki

    03.10.2018 21:57
    Ja sam kao naslednik oca, vojnog penzionera, pre par godina dobila zaostatak njegove penzije, a on odavno umro i nije dočekao, tako da će izgleda i ove zaostatke penzija dočekati vaša deca.
  • He he he

    03.10.2018 19:50
    @Trostav
    Najveće plate i penzije imaju zaposleni kod države i za njih plaća država, tako da mirno spavajte neće se okrenuti drugim fondovima .
    Što se tiče zaposlenih u privatnom sektoru, teško da će dočekati penziju i 65 godinu radeći za male plate i pod uslovima u kojima rade, pa će njihove uplate u PIO fond u svojim penzijama trošiti državni uposlenici .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.