Izvor: Radio 021, 22.Maj.2020, 12:57

"Pekmen" slavi 40. rođendan

Jedna od najpopularnijih video-igrica svih vremena "Pekmen" puni 40 godina.

U ovoj igrici, okrugli lik sa ustima koja se otvaraju i zatvaraju juri lavirintom gutajući tačkice i povremeno voćkice radi dodatnih bodova i izbegava četiri duha koji se zovu Blinki, Pinki, Inki i Klajd. Svaki igrač "Pekmena" zna da je najveća radost jurnjava za duhovima koji i sami mogu da postanu jestivi.

Igrica je prvobitno nazvana "Pukman" (Puck-Man), od japanske reči "gutati", ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je promenjena kada je stigla na američko tržište iz bojazni da će dobiti bezobrazniju konotaciju kada dođe do promene slova "P" u "F".

Dizajner igrice Toru Ivatani došao je na ideju o obliku glavnog lika kada je uzeo parče pice i shvatio da ga ostatak podseća na širom otvorena usta. Prema njegovim rečima, "Pekmen" je bio namenjen ženama i parovima jer je bio drugačiji od nasilnih pucačkih igara koje su tada vladale igraonicama u Japanu.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pak-Men: 40 godina od nastanka jedne od najpopularnijih igara svih vremena

Izvor: Danas, 22.Maj.2020

Getty ImagesPak-Men slavi 40. rođendan Kao što je to obično slučaj kada je reč o pop-kulturi osamdesetih, i kada je Pak-Men debitovao u Tokiju pre tačno 40 godina, nikome nije moglo da padne na pamet da će prerasti u jednu od najvećih igara svih vremena. Ali u pitanju je mnogo više od svetski...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.