"Pekmen" slavi 40. rođendan

Jedna od najpopularnijih video-igrica svih vremena "Pekmen" puni 40 godina.
U ovoj igrici, okrugli lik sa ustima koja se otvaraju i zatvaraju juri lavirintom gutajući tačkice i povremeno voćkice radi dodatnih bodova i izbegava četiri duha koji se zovu Blinki, Pinki, Inki i Klajd. Svaki igrač "Pekmena" zna da je najveća radost jurnjava za duhovima koji i sami mogu da postanu jestivi.
 
Igrica je prvobitno nazvana "Pukman" (Puck-Man), od japanske reči "gutati", ali je promenjena kada je stigla na američko tržište iz bojazni da će dobiti bezobrazniju konotaciju kada dođe do promene slova "P" u "F".
 
Dizajner igrice Toru Ivatani došao je na ideju o obliku glavnog lika kada je uzeo parče pice i shvatio da ga ostatak podseća na širom otvorena usta. Prema njegovim rečima, "Pekmen" je bio namenjen ženama i parovima jer je bio drugačiji od nasilnih pucačkih igara koje su tada vladale igraonicama u Japanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija