Izvor: Luftika.rs, 19.Avg.2020, 11:48

PCR testovi u Srbiji nabavljeni od firme koja se bavila kokama nosiljama. Posao vredan 58 miliona

Fepublički fond za zdravstveno osiguranje je u julu sklopio sporazume vredne 58 miliona dinara sa kompanijom Second Cycle, za nabavke testova za koronu i reagense. Ta firma se pre epidemije bavila prodajom sredstava za poboljšanje proizvodnje jaja, otkriva CINS.
Second Cycle od marta, dakle odmah po izbijanju koronavirusa u Srbiji, ima novu vlasnicu – nekadašnju odbornicu SPS-a u Mionici Draganu Zeman.
Dve javne nabavke bez javnog poziva Naime, Sektor za prevenciju, logistiku i postupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u vanrednim okolnostima poslao je RFZO-u zahteve za hitnu nabavku PCR testova, reagenasa i potrošni materijal za uređaj za anlizu. Reč je o dve nabavke koje su raspisane bez javnog poziva, a uslov je bio najniža cena.
RFZO je istog dana po prijemu zahteva sklopio sporazume sa firmom Second Cycle. Drugih ponuđača nije bilo.
Da stvar bude još čudnija, na prijavljenoj adresi firme nije bilo, piše CINS.
Na adresi firme stari vlasnik koji “samo prima poštu za njih” Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 6. avgusta otišla na tu adresu i na njoj zatekla starog vlasnika ove firme, Lazara Đurovića. On je vlasnik firme bio od osnivanja 2018. godine, do vanrednog stanja, kada nova direktorka i vlasnica postaje nekadašnja odbornica Socijalističke partije Srbije (SPS) u Opštini Mionica.
Na pitanje novinarke da li se tu nalazi firma Second Cycle rekao je da ako piše da je tu onda je tu i da on za njih samo prima poštu.
O razlozima zbog kojih je izašao iz vlasništva firme nije hteo da govori, a poricao je i svoju povezanost sa tom firmom.
Đurović je rekao i da za sebe, a i za njih može da garantuje da posluju „kako treba“ i uputio ekipu CINS-a da se obrati državi jer je ona „dužna da im odgovori”:
– Ne možete da očekujete da vam privatna firma odgovara, ako vam država ne odgovara. Potpuno van pameti – rekao je.
Đurović ima bogatu činovničku biografiju – Vladina kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Vladin Savet za sprovođenje Akcionog plana za pravosuđe u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU), konsultant za antikorupciju. Prijavljivao se  na konkurs za direktora Agencije za borbu protiv korupcije, ali nije izabran na tu poziciju.
Brza promena adrese nakon posete novinara Pet dana nakon što susreta ekipe CINS-a i Đurovića, Second Cycle je podneo zahtev i promenio adresu u Agenciji za privredne registre. Ni u novim poslovnim prostorijama u okviru hotela Mona Plaza u Beogradu ih nije bilo, ali je na recepciji potvrđeno da su ih iznajmili.
Republički fond za zdravstveno osiguranje inače nije odgovorio na pitanja u vezi sa ovim nabavkama.
Od koka nosilja do PCR testova Firma Second Cycle je u junu u APR-u registrovala novi internet portal. Tako umesto sajta hensecondcycle.com na kom se navodi da je Second Cycle „tim profesionalaca koji su posvećeni tome da proizvodnja jaja bude još profitabilnija”, zvaničan portal postaje scc-lab.com.
– Mi smo distributer biomedicinskih proizvoda i pružalac konsultantskih usluga. SCC-Lab je prisutan u srednjoj i istočnoj Evropi i sada otvaramo svoju prvu podružnicu u Srbiji – navodi se na njihovom novom sajtu.
Sve je to isto – ovo je za poljoprivredu, a ovo za ljude Doskorašnji vlasnik firme Lazar Đurović za CINS kaže da firma ima dve delatnosti koje sve vreme idu paralelno.
– Sve je to neka vrsta, da kažem, tih medicinskih proizvoda, samo što je ovo u poljoprivredi, a ovo za ljude – kazao je Đurović za CINS i dodao da je u oblasti farmi jaja reč o patentu o kom ne sme da priča.
Dragana Zeman se javila tek na broj telefona koji se navodi pored njenog imena na spisku odbornika Opštine Mionica iz 2015. godine, ali je odbila da razgovara sa novinarkom CINS-a i uputila ih na RFZO.
– Kao privatna firma stvarno ne dajemo informacije nikakve – kazala je ukratko.
Na pitanja da li je i dalje u Socijalističkoj partiji Srbije i da li je trenutno na nekoj funkciji Zeman je odgovorila odrično.
Firma prijavljena u Beogradu i Los Anđelesu Na starom sajtu firme se navode dve adrese kao sedište. Adresa u Beogradu je upravo Braće Jugovića 6, dok je druga adresa predstavništvo u Los Anđelesu. Na broj beogradskog telefona naveden na starom sajtu javio se izvesni Nemanja Nikolić koji je rekao da više nije zaposlen u toj firmi i ne može da priča o tome jer je to bio deo njegovog ugovora.
– U svakom slučaju firma se bavi laboratorijskom opremom i bavila se i tim farmama jaja, odnosno to su u pitanju medicinska sredstva to jest veterinarsko-medicinska sredstva koja pospešuju mitarenje kod koka nosilja – kazao je Nikolić za CINS.
Na broj telefona u Sjedinjenim Američkim Državama javio se Vladimir Ćuk koji je rekao da ga je sa zaposlenima ove firme prošle godine povezao jedan dečko „koji je jako dobar u prodaji“ te da im je on dao telefon i adresu kako bi im tu stizala pošta. Ćuk, koji već 25 godina živi i radi u Americi, kaže da su ga zaposleni te firme „oduševili” pa je poželeo da proba da plasira njihov proizvod, smesu za human rad sa pilićima, u Americi. Međutim, prodaja nije išla:
– Ovo je bio legitiman pokušaj ovdje da oni gurnu taj produkt i ja sam im rekao da stave moj broj telefona i to na sajt, da kad neko zove da taj poziv ide meni za Ameriku, ali nikad se to nije uigralo.
Prema njegovim rečima, vlasničku strukturu nije ni proučavao jer je to planirao ukoliko sa njima „ubode neki dil“.
Izvor: Priča preuzeta od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije  CINS
Nabavka medicinske opreme u Srbiji se vršila pod šifrom strogo poverljivo i mimo zakona

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.