Izvor: Radio 021, 29.Okt.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine s mesta udesa u Južnoj Bačkoj pobeglo 45 vozača

Na području novosadske Policijske uprave tokom ove godine, do kraja prošlog meseca, podneta je, u proseku, više od jedne krivične prijave sedmično zbog nepružanja pomoći povređenoj osobi u saobraćajnoj nesreći, koje su u praksi povezane s bežanjem s mesta udesa.

Kako piše Dnevnik, od 45 takvih slučajeva s nepoznatim izvršiocima u pomenutom periodu, do sada je rasvetljeno njih 36.

Poslednji takav događaj dogodio se u Vrbasu, kada je vozač pregazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biciklistu pa pobegao, a neposredno potom su mu lopovi ukrali kola i spalili ih. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneće krivičnu prijavu protiv jednog četrdesetogodišnjeg meštanina koji se tereti da je počinio krivično delo nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

Takve događaje u kojima su povređeni ostali živi, rasvetljavaju službenici nadležnih policijskih stanica i ispostava, a one sa smrtnim ishodom - operativci Grupe za krvne delikte. Više je nezgoda u kojima nema povređenih, već samo materijalne štete, dok je odgovorna osoba nepoznata policiji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kazao je ranije za "Dnevnik" da napuštanje lica mesta nakon saobraćajne nezgode nije krivično delo, već je to "samo ukoliko nekoga povredite u saobraćajnoj nezgodi, ostavite ga na putu, ali tamo gde nema drugih ljudi".

"Ukoliko to uradite, recimo, u centru naselja, nikada nećete biti optuženi za to krivično delo, jer ga niste ostavili bez pomoći, pošto okolo ima drugih ljudi. Treba promeniti krivično delo - da ne bude kažnjiva radnja ostavljanje bez pomoći, već neukazivanje pomoći. Vozač koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko povređen dužan je da ostane na licu mesta da ukaže pomoć onome koga je povredio i da sačeka dolazak policije", objasnio je Okanović.

Ostaje apel građanima da kada vide nezgodu, da pokušaju da zapamte što više detalja. Policiji je korisno sve, od tablice, boje i marke vozila, pa do opisa počinioca.

Pravnici ukazuju i na to da su posledice za počinioce koji pobegnu sa mesta nesreće daleko veće od onih koji sačekaju da dođe policija. Bez obzira na to da li je greška vozača ili ne, ako je vozač ili drugi učesnik u saobraćaju nekog povredio, zakonska i moralna obaveza je da toj osobi pomogne.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi Sad: U prvih 9 meseci ove godine posle udesa pobeglo 45 vozača, 36 njih pronađeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019

Na području novosadske Policijske uprave, ove godine do kraja prošlog meseca, podneta je, u proseku posmatrajući, više od jedne krivične prijave sedmično zbog nepružanja pomoći poverđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći, koje su u praksi povezane s bežanjem s mesta počinjene saobraćajke...Od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.