Ove činjenice o Sremskim Karlovcima sigurno niste znali

Izvor: Luftika.rs, 07.Maj.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove činjenice o Sremskim Karlovcima sigurno niste znali

Ove istorijske činjenice o gradu koji je nastao u podnožju Fruške gore u Vojvodini, Sremskim Karlovcima, sigurno ne znate.
Izvor: Turistička organizacija S.Karlovci Bilo da ste ljubitelji poezije, kulture, istorije ili samo volite da putujete i probate dobro vino, za vas će Sremski Karlovci biti još jedan neistraženi raj, koji je nekada tako daleko, a nekad tako blizu Novog Sada. Čudno je kada čujete da neki Novosađani vole da putuju, ali nemaju sredstava, a nikada se ne bi setili >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da odu do Sremskih Karovaca i da naprave mini putovanje.
Oj, Karlovci, mesto moje drago, kako bi govorio naš poznati pesnik Branko Radičević u jednoj od svojih pesama. Za vas smo izdvojili sledeće zanimljivosti o Sremskim Karlovcima.
U Sremskim Karlovcima je 1734. godine održana prva pozorišna predstava kod Srba, a 1791. godine snovana prva srpska gimnazija.
U Sremskim Karlovcima se već 18 vekova gaji vinova loza i proizvodi najbolje vino.
wikimedia.org Fontana koja će vas osvojiti na prvi pogled  je čuvena Fontana četiri lava u Sremskim Karlovcima. I u nju kao i u fontanu Di Trevi možete baciti novčić i zamisliti želju.
Prvu srpsku pravoslavnu bogosloviju osnovao je mitropolit Stefan Stratimirović baš u Sremskim Karlovcima davne 1794. godine.
Svako naselje u Sremu ima svoju Glavnu ulicu tako i Sremski Karlovci do završetka Prvog svetskog rata imaju svoju Glavnu ulicu.
http://www.all-free-photos.com/ Na trgu koji danas nosi ime Branka Radičevića podignuta je 1799. godine javna česma kao kruna završetka prvog Karlovačkog vodovoda. Na brdu Stražilovu nalazi grob čuvenog srpskog pesnika, Branka Radičevića, a Frušku goru često nazivaju i srpskom Svetom Gorom, zbog 16 manastira koji se tu nalaze.
Početak stepeništa u Sremskim Karlovcima vodi ka karlovačkom vidikovcu. Zanimljivo je da novi i stari deo stepeništa ukupno broje čak 320 stepenika, a kada ih pređete vidite prelepe Sremske Karlovce iz ptičije perspktive, gotovo kao na dlanu.
Izvor: Sremski Karlovci – nekad i sad
Pročitajte još zanimljivosti o Sremskim Karlovcima  

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.