Izvor: Radio 021, 08.Maj.2020, 21:23

Otvoreni parlament: Eskalacija netrpeljivosti i neprihvatljivo ponašanje poslanika i predstavnika izvršne vlasti

Otvoreni parlament danas je najoštrije osudio fizičko i verbalno poslednjih dana u Skupštini Srbije i sva neprimerena ponašanja tokom rasprava u plenumu kojim se nipodaštava ugled i značaj parlamenta, pozivajući na smirivanje tenzija i na pridržavanje makar osnovnih pravila pristojnosti u političkom delovanju.

"Zasedanja Skupštine za vreme i nakon vanrednog stanja obeležila je eskalacija netrpeljivosti i neprihvatljivo ponašanje poslanika i predstavnika izvršne vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje pokazuje potpuno nepoznavanje i nepoštovanje osnovog funkcionisanja podele vlasti, demokratskog sistema i vrednosti dijaloga", ocenjeno je u saopštenju Otvorenog parlamenta.

Učesnici sednica Skupštine u svojim obraćanjima izrekli su, kako se navodi, niz pogrdnih uvreda i optužbi, apsolutno neprimerenih najvišem predstavničkom domu, a diskusije u skupštinskom plenumu obiluju elementima govora mržnje i etiketiranjem ne samo predstavnika opozicije, već i novinara, civilnog društva, predstavnika akademske zajednice, koje su proteklih dana prevazišle sve granice osnovne pristojnosti i političke kulture, podižući tenziju u društvu.

Svako pozivanje i podstrekivanje građana i simpatizera iz skupštinskih klupa na otvoreno "suprotstavljanje" političkim neistomišljenicima i predstavnicima opozicije, krajnje je neprihvatljivo i opasno ponašanje, upozorava Otvoreni parlament, uz ocenu da "narodni poslanici imaju pravo da svoje stavove izraze protestnim, odnosno simboličkim činom, kao vidom političkog delovanja".

"Ali, takav čin ne sme uključivati nasilje prema drugim pojedincima ili grupama. Javni servis u duhu transparentnog i objektivnog informisanja građana ima obavezu da obezbedi prenos celokupne sednice Skupštine, uključujući i činjenja kojim poslanici izražavaju politički protest", ukazuje u saopštenju Otvoreni parlament i pozva na "hitno smirivanje tenzija i pridržavanje makar osnovnih pravila pristojnosti u političkom delovanju i obavljanju predstavničkih i drugih javnih funkcija".

Inicijativa Otvoreni parlament svakodnevno prati rad parlamenta Srbije od 2012. godine, prikuplja i objavljuje podatke o radu i rezultatima rada Parlamenta i bavi se analizom različitih procesa iz perspektive transparentnosti i odgovornosti, a osnovni cilj je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o radu parlamenta i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.