Izvor: Radio 021, 08.Dec.2019, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni organizmi koji obožavaju da jedu stene iz svemira

Naučnicima je od ranije bilo poznato da mikrob metallosphaera sedula voli da jede minerale. Međutim, nedavno je otkriveno da ima apetit i za egzotičniju vrstu stena - onu koja dolazi iz svemira.

To da smo otkrili mikrobe koji vole da jedu meteorite upućuje na dve zanimljive pretpostavke: da bi zemaljski život mogao preživeti van naše planete i da su rana biološka bića mogla dobiti ključne hranjive sastojke hraneći se svemirskim stenama koje su sletele na Zemlju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />Već su od ranije poznata mišljenja da se ovozemaljski život možda nikada ne bi formirao da nije bilo meteorita. Oni su u ranoj Zemljinoj istoriji bili izvor retkih elemenata poput fosfora, ali i mnogo složenijih organskih spojeva, piše Science Alert.

Zbog toga se tim naučnika upitao ima li danas organizama koji mogu da za svoje potrebe koriste ove prilično posebne mineralne mešavine.

Postoje organizmi koji mogu da koriste stene kao izvor energije. Već se znalo da neke bakterije, kao što su leptospirillum ferrooxidans i acidithiobacillus ferrooxidans, oksidiraju gvožđe u meteoritima. No, stručnjaci su hteli da vide da li ima mikroba kojima meteoriti ne bi bili samo prilog, već glavno jelo.

Istražili su termoacidofile, mikrobe koji se dobro nose s visokim temperaturama i niskim pH, a za koje se od ranije zna da mogu da prežive na tlu Marsa.

Metallosphaera sedula – mikrob s čudnim ukusom

Koncentrisali su se na metallosphaeru sedulu jer je taj soj poznat po svom čudnom ukusu. Jednu kulturu su stavili na ploču meteorita, a drugu na kontrolni uzorak minerala halkopirita i otkrili da ovi mikrobi mnogo više bujaju na meteoritu.

"Istraživanje je potvrdilo sposobnost m.sedulae da izvrši biotransformaciju meteoritnih minerala, što nam pruža dodatan uvid u razumevanju biogeohemije meteorita", rekla je astrobiolog Tetjana Milojević sa Univerziteta u Beču.

Istraživanje pod nazivom "Exploring the microbial biotransformation of extraterrestrial material on nanometer scale" objavljeno je u časopisu "Scientific Reports".

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.