Izvor: Radio 021, 02.Jul.2020, 11:30

Otkrivena nova vrsta ptice za područje Srbije

Azijski zlatni vivak nova je vrsta ptice za područje Srbije, a otkriven je na području Sjeničko-pešterske visoravni.

Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prvi put je tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno i prisustvo malog barskog petlića.

Sjeničko-pešterska visoravan najveće je kraško polje u Srbiji, a odlikuje je specifična klima sa izuzetno hladnim zimskim mesecima, zbog čega ga nazivaju i "srpski Sibir".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
"Prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak istraživači su 15. juna zabeležili novu vrstu ptice za Srbiju – azijskog zlatnog vivka (Pluvialis fulva). Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera. Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića (Zapornia pusilla), što je prvi slučaj beleženja ova vrste tokom gnezdilišne sezone u Srbiji", poručuju iz Društva.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki. U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana.

Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava. Vrsta je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama. Prisustvo malog barskog petlića u Srbiji sa sigurnošću je potvrđeno tek 2018. iako je do tada više puta navodno beležen, uglavnom u Vojvodini.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nove ptice u Srbiji azijski zlatni vivak i barski pjetlić

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2020

Istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na području Sjeničko-pešterske visoravni otkrili su za Srbiju novu vrstu ptice - azijski zlatni vivak, a prvi put je tokom sezone gniježnjena potvrđeno prisustvo barskog pjetlića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.