Otkrivena nova vrsta ptice za područje Srbije

Azijski zlatni vivak nova je vrsta ptice za područje Srbije, a otkriven je na području Sjeničko-pešterske visoravni.
Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prvi put je tokom gnezdilišne sezone u Srbiji potvrđeno i prisustvo malog barskog petlića.
 
Sjeničko-pešterska visoravan najveće je kraško polje u Srbiji, a odlikuje je specifična klima sa izuzetno hladnim zimskim mesecima, zbog čega ga nazivaju i "srpski Sibir".
 
"Prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak istraživači su 15. juna zabeležili novu vrstu ptice za Srbiju – azijskog zlatnog vivka (Pluvialis fulva). Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera. Svega dva dana ranije na istom jezeru otkrivene su dve teritorije malog barskog petlića (Zapornia pusilla), što je prvi slučaj beleženja ova vrste tokom gnezdilišne sezone u Srbiji", poručuju iz Društva.
 
Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki. U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana.
 
Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava. Vrsta je uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama. Prisustvo malog barskog petlića u Srbiji sa sigurnošću je potvrđeno tek 2018. iako je do tada više puta navodno beležen, uglavnom u Vojvodini.
  • Xy

    03.07.2020 12:43
    @Stevan
    Knjige Stevane knjige a ne zvona i paraporce. Pises a ne znas sta pises. Nije edukacija rijaliti i zuta stampa. Da si procitao bar jednu lovacku knjigu mozda bi nesto i naucio
  • Misha

    02.07.2020 13:11
    S obzirom na naš odnos prema životinjama i prirodi, verovatno ne još zadugo...
  • Azijati

    02.07.2020 12:41
    Azijatske tice u Aziji. Dunav je granica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.