Ostareli paori kao socijalni slučajevi

Izvor: Politika, 26.Avg.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostareli paori kao socijalni slučajevi

Trenutno 15 odsto vojvođanske populacije čine stariji od 65 godina, a ova starosna kategorija sačinjava četvrtinu stanovništva koje živi ispod granice siromaštva

Novi Sad – Statističke projekcije pokazuju da će do 2050. više od četvrtine stanovništva Srbije činiti stariji od 65 godina, dok bi, ukoliko ne dođe do promene demografskih tendencija, broj žitelja Vojvodine za manje od 70 godina bio prepolovljen, a procenat onih koji starost provode usamljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio bi još i viši. Ova sumorna računica počiva na činjenici da je u severnoj pokrajini svake godine oko 10.000 imena više upisano u knjigu umrlih, nego u knjigu rođenih.

– Republika Srbija i AP Vojvodina moraju da donesu strategiju zaštite starih osoba, posebno poljoprivrednih staračkih domaćinstava kojih je najviše upravo u Vojvodini. Veliki problem je to što oni niti imaju ikakvu redovne materijalnu nadoknadu, niti imaju mogućnost da dobiju bilo kakvu pomoć – kaže potpredsednica Skupštine APV Maja Sedlarević.

Ona ističe da trenutno 15 odsto vojvođanske populacije čine stariji od 65 godina (približno 300.000 građana), a posebno je porazno to što ova starosna kategorija sačinjava četvrtinu stanovništva koje je ispod granice siromaštva, budući da je reč o ljudima koji nisu u mogućnosti da privređuju, odnosno da ostvare zaradu. Inače, mesečne prinadležnosti uživalaca poljoprivredne penzije ne prelaze 9.000 dinara.

O pomenutim problemima potpredsednica Skupštine APV Maja Sedlarević je govorila prilikom posete staračkim domaćinstvima u selu Lug, na Fruškoj gori, koje je jedan od najizrazitijih primera odumiranja vojvođanskih sela, tim pre što u opštini Beočin, na čijoj teritoriji je selo Lug, osim odeljenja novosadskog Centra za socijalni rad ne postoje ustanove koje bi se organizovano brinule o najstarijim sugrađanima.

Direktor Centra za socijalni rad u Novom Sadu Gojko Vujinović ukazuje da ne postoji sistemska politika pomoći staračkim poljoprivrednim domaćinstvima koja ostaju bez prihoda kada fizički više nisu u stanju da obavljaju poslove na njivama i u baštama, pa tako postaju socijalni problem.

Kada utrnu i ta zagasla staračka ognjišta, ostaju prazne kuće u koje potomci nemaju motiva da se vrate. Izuzimajući delove srednjeg Srema, južnog Banata i severa Bačke, ti zakatančeni dojučerašnji domovi danas su dominantna karakteristika demografskog pejzaža Vojvodine.

Okućnice i kuće u čije bi renoviranje valjalo uložiti izvesna sredstva, čak i u selima sa vodovodom, strujom, telefonom, asfaltnim putem, niko nije zainteresovan da kupi, iako ih naslednici nude i po ceni od neverovatnih 500 evra, koliko košta polovina kvadratnog metra stana na nekoj malo boljoj novosadskoj lokaciji!

Slavoljub Živković

[objavljeno: 27/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.