Izvor: Radio 021, 04.Jun.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštini Sremski Karlovci naložen raskid ugovora sa nezakonito zaposlenim radnicima

Opštinska uprava Opštine Sremski Karlovci dobila je nalog od inspekcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da raskine sedam ugovora, koji su zaključeni u suporotnosti sa zakonom.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora, utvrđeno je da pojedini radnici ne ispunjavaju uslove, kada je u pitanju radno iskustvo u struci, kao i da su pojedini zaposleni na osnovu ugovora o privremenim poslovima za stalne pozicije. Ugovorom o privremenemim i povremenim poslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << reguliše se radni odnos za poslove privremenog karaktera koji ne mogu trajati duže od 120 dana. Uvidom u opise poslova ovih zaposlenih, utvrđeno je da su oni zaduženi za poslove koji su stalnog karaktera.

Dve zaposlene osobe nisu imale položen državni ispit, iako je zakonom propisano da svi državni službenici moraju imati ovu kvalifikaciju. Dok je za jednu od njih, koja je na funkciji poslovnog sekretara, naloženo da se status reguliše polaganjem državnog ispita, za drugu je naložen raskid ugovora, jer pored tog uslova ne ispunjava ni kriterijume kada je u pitanju iskustvo.

Takođe, kako se navodi u izveštaju inspekcije, u koji je 021 imao uvid, u rešenjima o prijemu u radni odnos nisu navedena radna mesta na kojima lica zasnivaju radni odnos, već samo opis poslova koje će obavljati.

U skladu sa tim, Opštinskoj upravi je takođe određeno da izradi novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, da zvanja zaposlenih na izvršilačkim radnim mestima i opis radnih mesta utvrdi u skladu sa zakonom, kao i da izvrši raspoređivanje zaposlenih na odgovarajuća radna mesta.

Izveštaj koji je na adresu uprave Opštine Sremski Karlovci stigao 24. aprila ove godine naložio je nadležnima da raskinu radni odnos na određeno vreme sa pet osoba, kao i ugovore o privremeno povremenim poslovima sa dve osobe, i to u roku od tri dana od dana dostavljanja zapisnika.

Iz pres službe Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potvrđuju za 021 da je izvršen inspekcijski nadzor u opštini Sremski Karlovci kao i da je predloženo izvršenje 12 mera radi otklanjanja utvrđenih nezakonitosti.

Oni navode i da ih je načelnik Opštinske uprave 14. maja obavestio da su izvršili predložene mere, što uključuje i raskid radnog odnosa sa sedmoro zaposlenih. Upravna inspekcija planira da sprovede i kontrolni inspekcijski nadzor u Sremskim Karlovcima, kako bi potvrdili da su mere zapravo izvršene.

Iz Opštinske uprave nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa zapošljavanjem "van zakona" i reagovanjem po nalogu inspekcije.

Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.