Izvor: Radio 021, 21.Feb.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odustaje se od prodaje Memorijalnog kompleksa "Boško Buha"

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika odustala je od prodaje Memorijalnog kompleksa "Boško Buha" na Jabuci, nedelju dana pre nego što je kompleks trebalo da se nađe na javnoj licititaciji 28. februra.

Prvobitno se u oglasu za prodaju Ugositeljsko-turističkog preduzeća "Putnik" iz Prijepolja u stečaju, koja je zakazana za 28. februar, našao i Memorijalni kompleks "Boško Buha", podignut na mestu gde je stradao narodni heroj iz Drugog svetskog rata, a koji je u vlasništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tog preduzeća.

Danas je, međutim, objavljeno obaveštenje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se od prodaje memorijalnog kompleksa, odnosno "celina 2 i 3", u čijem su sastavu spomenik Bošku Buhi, Pionirski dom i Spomen dom "Boško Buha", odustaje, te da će na licitaciji 28. februara biti ponuđena camo "celina 1", odnosno hotel koji je takođe u vlasništvu preduzeća "Putnik".

Iz prodaje su izuzeti Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije i Spomen-dom "Boško Buha" koji je sagrađen od "pionirskog dinara", paviljoni za smeštaj gostiju i dve vile, i zemljište u okviru kompleksa na visoravni pored puta Prijepolje-Pljevlja, blizu graničnog prelaza ka Crnoj Gori.

Prvobitni oglas za prodaju memorijalnog kompleksa rasplamsao je rasprave na društvenim mrežama, ali i aktivizam građana koji su pokrenuli peticiju "Sprečimo prodaju Memorijalnog kompleksa Boško Buha". Onlajn peticiju do sada je potpisalo više od 840 građana, među kojima je i 55 javnih ličnosti i stručnjaka iz oblasti istorije, muzeologije, umetnosti i pedagogije.

Memorijalni kompleks "Boško Buha" dobio je status nepokretnog dobra od izuzetnog značaja Odlukom Narodne skupštine SRS (Socijalističke republike Srbije prim.aut.) iz 1987. godine, kojom su zabranjeni su svi radovi koji ga mogu na bilo koji način ugroziti. Na teritoriji opštine Prijepolje takav status zaštite ima još samo manastir Mileševa.

Sve do raspada Jugoslavije, Memorijalni kompleks Boško Buha, podignut na mestu gde je 1943. godine u četničkoj zasedi stradao najmlađi narodni heroj Jugoslavije, bila je jedno od najposećenih mesta gde su se smenjivale đačke eskurzije. Posle Kragujevca, Jabuka je bio najposećeniji memorijalni centar u Srbiji.

Od 1991. godine ova destinacija je izbrisana iz školskog programa. Nakon raspada Jugoslavije, u memorijalnom kompleksu jedno vreme su boravile izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Već odavno su svi objekti na Jabuci zatvoreni i zapušteni.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.