Održana konferencija Strateško planiranje u kulturnim ustanovama

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana konferencija "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama"

Na konferenciji gradskih i lokalnih ustanova razgovaralo se o petogodišnjim planovima razvoja kulturnih ustanova u skladu sa evropskim standardima.

Konferencija pod nazivom "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama" održana je u Velikoj sali Skupštine grada, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture".

Član Gradskog veća Dalibor Rožić je tom prilikom napomenuo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Strategija usvojena pre nešto više od dve godine, da je od tada učinjeno mnogo na njenoj realizaciji i istakao da je veoma važno da svi akteri kulture funkcionišu u što boljoj koordinaciji.

"Nakon usvajanja Strategije, kandidovali smo se i osvojili titulu EPK, osnovali dve nove ustanove kulture i to Kulturni centar u Rumenki i Novosadski dečji kulturni centar. Takođe formirali smo 'Fondaciju 2021', potom Forum za kulturu, radno telo za bolju komunikaciju gradske uprave i svih aktera, a uveli smo novine i u projektnom finansiranju. Kada je reč o infrastrukturnim procesima u toku je izgradnja prve koncertne dvorane, realizacija projekta Omladinski kreativni polis, otvaramo nove kulturne stanice, urbane džepove kulture, a preduzima se i ozbiljna revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave", naveo je Rožić.

Prema oceni pokrajinske sekretarke Dragane Milošević ova konferencija ima istorijski značaj jer su se prvi put okupile gradske i pokrajinske ustanove sa zajedničkim ciljem da naprave petogodišnje planove razvoja u skladu sa evropskim standardima.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije 2021, rekao je da konferencija predstavlja jedinstven slučaj da se ustanove kulture u toj meri uključe u projekat EPK i pojasnio da nije reč o projektu Fondacije koja je zapravo most povezivanja svih aktera kulture kako bi se kao Grad u tom smislu najbolje predstavili. On je istakao da su po tradiciji ustanove kulture manje fleksibilne i dinamične od NVO sektora, pa da je i ovo način da se modernizuju i prilagode evropskim standardima, jer će to imati dalekosežne povoljne efekte za kulturu uopšte.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.