Odbornici najmanje raspravljali o budžetu, najviše o Spensu

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici najmanje raspravljali o budžetu, najviše o Spensu

Zasedanje Skupštine grada proteklo je u senci rasprave oko budućnosti Spensa, nakon nedavno iznesene ideje gradonačelnika Miloša Vučevića da se ovaj objekat sruši i na njegovo mesto sagradi manji i ekonomičniji objekat prilagođen sportskoj nameni.

Međutim, tokom rasprave i kasnije prilikom davanja izjava medijima, ni predstavnici vlasti ni opozicije nisu pružili neke nove detalje oko ove priče u odnosu na ono što je već rečeno prethodnih dana.

Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vučević je ponovio da je njegov predlog samo jedna od ideja kako rešiti problem Spensa, podsećajući da je ovaj objekat sagrađen u vreme kada su važila druga pravila i kada su cene energenata bile daleko niže. On je naglasio da problem sa finansiranjem i urušavanjem ovog objekta nije od juče, već da traje godinama, kritikujući sadašnju opoziciju za deo problema nastalih u ovom sportsko-poslovnom kompleksu. Izlaganje je zaključio rečenicom "za Novi Novi Sad - za novi Spens".

S druge strane, predstavnici Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i pokreta "Dosta je bilo" usprotivili su se predlogu da se Spens ruši, navodeći da sadašnja vlast već šest godina upravlja ovim objektom, da za to vreme nije uspela da sredi finansije i druge probleme, te da je uz sve navedeno dozvolila da se u neposrednoj blizini sagradi megalomanski tržni centar. Opozicija je ocenila da Spens može i dalje da se koristi i da je potrebno napraviti odgovarajući plan reorganizacije i razvoja objekta za korišćenje u narednim godinama, uz ocenu da se za taj objekat i kada je bio građen predviđalo da se izdržava i iz javnih prihoda, tj. budžeta, a ne da bude potpuno samoodrživ.

Ova rasprava o Spensu se na dnevnom redu našla prvenstveno jer je razmatran finansijski izveštaj tog preduzeća za prošlu godinu, koji pokazuje minus u poslovanju od preko 300 miliona dinara.

Odbornici su razmatrali i izveštaj o gradskom budžetu za prvih šest meseci ove godine. Opozicija je pohvalila građane i privredu koji su se pokazali kao odlični poreski obveznici jer je budžet popunjen sa preko 92 odsto predviđenih prihoda, ali je kritikovala vlast jer je realizacija bila slaba, tek oko 50 odsto. Kako su naveli, ovo je samo nastavak višegodišnje prakse da aktuelna vladajuća koalicija ne zna da planira i troši novac, jer on uglavnom odlazi za tekuću potrošnju, a ne na investicije, zbog čega je suficit uvek od tri do pet milijardi dinara. Šef DS-a Veljko Krstonošić ocenjuje da, ako Grad u kasi već ima nekoliko milijardi dinara više, ima i priliku da to uloži u obnovu Spensa, a ne da ga ruši.

Predstavnici vlasti su o izveštaju o budžetu govorili pozitivno, a manjak u realizaciji pravdali time da su u toku postupci javnih nabavki i da se mnogi radovi koji su započeti u prvoj polovini godine još izvode. To znači da će kasnije biti plaćeni, pa zato nema tog traga u realizaciji zaključno sa 30. junom.

Skupština je razmatrala i predlog o podizanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45." po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS i DS nisu najavili podršku podizanju tog spomenika. Ove stranke su ideju o spomeniku osporile time da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume, koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima koji su prethodno osuđeni kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači. Odbornica SRS-a Snežana Mušicki je navela da ako već dižu jedan takav spomenik, pored imena tzv. nevinih žrtava treba u zagradi da stoji i natpis "saradnik okupatora" ili slična poruka.

Na dnevnom redu Skupštine je bilo i nekoliko izveštaja o investicijama javnih preduzeća za prvu polovinu godine, a koja su uglavnom uradila manje od polovine predviđenog, izveštaji o radu zdravstenih ustanova u 2017. godini i nekoliko urbanističkih planova. Među usvojenim planovima, najznačajniji je onaj koji predviđa da se severno od Bulevara vojvode Stepe izgradi stambeni blok za pripadnike bezbednosti, kao i atletski stadion sa pratećom dvoranom.

Autor: Ž. Bogosavljević

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Danu uživo o mogućem rušenju Spensa

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018

Izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da bi najbolje bilo srušiti "Sportsko-poslovni centar Vojvodina" i sagraditi manji, funkcionalniji i ekonomičniji objekat uzburkala je strasti...Opozicija optužuje Vučevića da otvara prostor za marifetluke sa građevinskim zemljištem koje bi...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.