Izvor: Radio 021, 04.Apr.2020, 17:17

Očuvanje plata u javnom sektoru nerealno na duže staze

Dok se privatna preduzeća suočavaju sa teškoćama u periodu vanrednog stanja i otpušanja radnika su brojna, ministar finansija Siniša Mali je, predstavljajući nedavno paket ekonomskih mera države za podršku privredi zbog krize izazvane korona virusom, rekao je da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata ili otpuštanja.

Urednik ekonomije u listu Danas Aleksandar Milošević kaže za Novu ekonomiju da meru, s jedne strane, ne bi kritikovao i da je ona opravdana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
On je dodao da se mera može posmatrati kao signal privatnicima da se i oni tako ponašaju, a Milošević takođe i smatra da je mera održiva ukoliko kriza ne bude trajala duže.

"Ukoliko kriza ne potraje duže od ova dva meseca, država će izdržati ovaj udarac. Ako kriza bude trajala, to neće biti održivo", kaže Milošević.

Konsultant Bogdan Petrović je rekao za Novu ekonomiju da je brzina oporavka posle krize ključna, ali da misli da to neće ići lako i da će "posledice trpeti svi".

"Ako oporavak privrede ne bude bio brz, i javni sektor će morati da trpi posledice. Ja se plašim da će oporavak trajati duže", smatra Petrović.

On je dodao i da država ne može opstati sa "obogaljenim privatnim sektorom" i da javne finansije mogu da funkcionišu samo dok radi privreda.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Mali: Imaćemo nove mere ako kriza potraje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2020

Vlada Srbije će izaći sa novim merama pomoći privatnom sektoru, ako kriza izazvana pandemijom korona virusa u Srbiji bude trajala duže od tri meseca, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali...On je na TV Prva rekao da je država pripremila paket ekonomskih mera pomoći vredan 5,1 milijardu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.