Obeležena 314. godišnjica potpisivanja Karlovačkog mira

Izvor: Novine novosadske, 27.Jan.2013, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 314. godišnjica potpisivanja Karlovačkog mira

karlovacki-mirU Sremskim Karlovcima, u velikoj Sali Magistrata obeležena je 314-ta godišnjica od potpisivanja Karlovačkog mira kojim je okončan Veliki bečki rat i uspostavljene nove granice u Evropi.
Obeležavanje tog značajnog datuma prilika je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << javnost još jednom podseti na taj izuzetan događaj za budućnost Evrope, kao i da se potvrdi opredeljenost naše zemlje za mir i razumevanje u svetu, navela je pres služba predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, koji je takođe prisustvovao događaju u Sremskim Karlovcima.
“Predstavnici Austrije, Turske i Rusije, Poljske,Venecije, Holandije i Engleske sastajali su se 36 puta, dok nisu dogovorili mir. Jer nikad nije prekasno i svako može da počne rat, a nikad nije prerano i samo retki mogu da zaključe mir”, rekao je Pajtić.
On je podsetio da od 1817. godine u Sremskim Karlovcima stoji Kapela mira., kao spomen na istorijski mirovni proces, odskora i kao simbol istorijskog stremljenja Evropske unije – najvećeg svetskog mirovnog projekta.
“Ali, mi živimo danas u svetu koji toleriše propagandne floskule kao što su “preventivni rat”, “rat protiv terorizma” ili “humane bombe”. U svetu u kojem su ljudska prava ponekad opravdanje za mučenja i suspenziju tih prava”, naglasio je ovom prilikom predsednik Vlade Vojvodine.
Predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović, domaćin svečanosti povodom obeležavanja godišnjice ovog značajnog događaja, koji je obeležio evropsku i svetsku istoriju, podsetio je na vrednosti koje mir nosi sa sobom. Istovremeno, ukazao na značaj Sremskih Karlovaca, koji su više od 100 godina bili duhovni, kulturni i obrazovni centar Srba.
 izvor: RTV


 

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.