Izvor: Radio 021, 23.Maj.2020, 17:35

O starima i napuštenima tokom vanrednog stanja niko nije brinuo

Tokom vanrednog stanja postojao je problem hitnog smeštaja korisnika u Prihvatilište za stara lica u Futogu, s obzirom da zbog zaštite štićenika i zaposlenih od pandemije, nije bilo prijema.

Takođe, nije predviđen alternativni smeštaj korisnika u hitnim slučajevima u kojima je neophodno zbrinjavanje, kažu za 021 iz kancelarije Zaštitnika građana.

Ovu tvrdnju najslikovitije opisuje slučaj devedesettrogodišnje D. S. koja je danima ležala nepokretna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u stanu u Novom Sadu, a da ni Centar za socijalni rad Novog Sada, ni Hitna pomoć nisu preduzeli mere iz svoje nadležnosti, kako bi se ovoj starijoj osobi bez porodičnog staranja pružila neophodna pomoć i zaštita.

“Za ovaj slučaj Zaštitnik građana je saznao iz medija i 11. maja, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Centra za socijalni rad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Od njih je zatraženo dostavljanje svih relevantnih informacija u vezi sa ovim slučajem”, kažu iz kancelarije Zaštitnika za 021.

Informacije kojima u ovoj instituciji raspolažu u vezi sa ovim slučajem su da je Hitna pomoć prevezla D. S. u zdravstvenu ustanovu 10. maja, a da je dan kasnije, uz posredovanje Centra za socijalni rad, primljena u Vojno-medicinski centar, odakle je juče, 22. maja, napokon prebačena u Prihvatilište za stara lica.

Kako za 021 kažu iz kancelarije Ombudsmana, starijoj gospođi je u međuvremenu određen privremeni staratelj i preduzete su druge mere u cilju njenog urgentnog institucionalnog zbrinjavanja pošto, iako je zdrava, nije sposobna da se samostalno brine o sebi.

Zaštitnik građana najavljuje i dalje preduzimanje mera iz okvira svojih nadležnosti, nakon dobijanja dodatnih informacija.

Ovo je, inače, već drugi postupak nadzora koji Zaštitnik građana vodi nad novosadskim Centrom za socijalni rad u proteklih godinu dana. Prvi je započet još u novembru prethodne godine zbog ispitivanja maloletnice u slučaju zlostavljanja. U ovom slučaju postupak se vodi i nad radom Policijske uprave.

Ombudsman je potpuno izjašnjenje od Centra za socijalni rad i policije dobio tek u toku vanrednog stanja, više od pola godine nakon samog događaja. Postupak kontrole će, kaže za 021, uskoro biti okončan.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.