O starima i napuštenima tokom vanrednog stanja niko nije brinuo

Tokom vanrednog stanja postojao je problem hitnog smeštaja korisnika u Prihvatilište za stara lica u Futogu, s obzirom da zbog zaštite štićenika i zaposlenih od pandemije, nije bilo prijema.
O starima i napuštenima tokom vanrednog stanja niko nije brinuo
Foto: 021.rs

Takođe, nije predviđen alternativni smeštaj korisnika u hitnim slučajevima u kojima je neophodno zbrinjavanje, kažu za 021 iz kancelarije Zaštitnika građana.

Ovu tvrdnju najslikovitije opisuje slučaj devedesettrogodišnje D. S. koja je danima ležala nepokretna u stanu u Novom Sadu, a da ni Centar za socijalni rad Novog Sada, ni Hitna pomoć nisu preduzeli mere iz svoje nadležnosti, kako bi se ovoj starijoj osobi bez porodičnog staranja pružila neophodna pomoć i zaštita.

“Za ovaj slučaj Zaštitnik građana je saznao iz medija i 11. maja, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Centra za socijalni rad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Od njih je zatraženo dostavljanje svih relevantnih informacija u vezi sa ovim slučajem”, kažu iz kancelarije Zaštitnika za 021.

Informacije kojima u ovoj instituciji raspolažu u vezi sa ovim slučajem su da je Hitna pomoć prevezla D. S. u zdravstvenu ustanovu 10. maja, a da je dan kasnije, uz posredovanje Centra za socijalni rad, primljena u Vojno-medicinski centar, odakle je juče, 22. maja, napokon prebačena u Prihvatilište za stara lica.

Kako za 021 kažu iz kancelarije Ombudsmana, starijoj gospođi je u međuvremenu određen privremeni staratelj i preduzete su druge mere u cilju njenog urgentnog institucionalnog zbrinjavanja pošto, iako je zdrava, nije sposobna da se samostalno brine o sebi.

Zaštitnik građana najavljuje i dalje preduzimanje mera iz okvira svojih nadležnosti, nakon dobijanja dodatnih informacija.

Ovo je, inače, već drugi postupak nadzora koji Zaštitnik građana vodi nad novosadskim Centrom za socijalni rad u proteklih godinu dana. Prvi je započet još u novembru prethodne godine zbog ispitivanja maloletnice u slučaju zlostavljanja. U ovom slučaju postupak se vodi i nad radom Policijske uprave.

Ombudsman je potpuno izjašnjenje od Centra za socijalni rad i policije dobio tek u toku vanrednog stanja, više od pola godine nakon samog događaja. Postupak kontrole će, kaže za 021, uskoro biti okončan.

  • Inspektor Višekruna

    24.05.2020 09:38
    Organizovana država
    Dom u Futogu je kriv što nije primao korisnike?
    A da je primio?
    "Branki P. (31), direktorki Doma za stare “Radost” u Negotinu, Viši sud u tom gradu, na prijedlog Višeg javnog tužilaštva, odredio je pritvor u trajanju do 30 dana zbog sumnje da je počinila teško djelo protiv zdravlja ljudi, jer nije preduzela propisane mjere za sprečavanje virusa korona u toj ustanovi!

    Kako se sumnja u ovu ustanovu je tokom vanrednog stanja primljeno 10 novih korisnika bez prethodne zdravstvene provjere, što je uticalo na to da se virus proširi među zaposlenima i korisnicima, usljed čega je šest osoba preminulo."

    Pitajte ministra Đorđevića za komentar!
  • Pera

    24.05.2020 07:16
    Igra "Dobri i loši". Država je "loša" a paradržava "dobra". A u vlasništvu istih. Ma, sjajna igra, šteta što je svaki potez predvidiv.
  • teska starost

    23.05.2020 23:40
    Čeka sve sem onih koji mladi .
    ja znam za slucaj da su 4 x trazili osobu da joj predaju paket poklon grada N S.
    Ko moze i ko je zeleo mogao je da pozove neki od brojeva okačenih na ulazu i objavlivanih na tv ako jekogao da ih VIDI asko je u stanju.


    Ko nije mogao trebalo je jos ranije da bude pod necijim nadzorom ako nije sposoban da se brine sam o sebi i da primana doknadu za tudju negu i pomoc da plati nekog da o njemu brine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti