Nuklearka u Srbiji?

Izvor: Glas javnosti, 01.Dec.2009, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearka u Srbiji?

NOVI SAD/BEOGRAD - Izgradnja atomskih centrala u Srbiji je zabranjena, ali bi, izgleda, ta zabrana mogla da padne u vodu ako je suditi po izjavi ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, koji kaže da Rusi pregovaraju sa srpskim vlastima o izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji. U Ministarstvu energetike i rudarstva, međutim, tvrde da im nuklearke nisu u planu.

- Vlade Rusije i Srbije vode ozbiljne razgovore o izgradnji nuklearne elektrane u Srbiji - izjavio je juče u Novom Sadu ruski ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Aleksandar Konuzin, a prenela Radio-televizija Vojvodine. On je dodao, kako piše u saopštenju RTV, da Srbija želi da postane izvoznik energije jer za to ima resurse, a Rusija je spremna da joj u toj nameri pomogne na partnerski način, zajedničkim ulaganjem.

„Đerdap 3“ bolje rešenje

Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku, smatra da izgradnja nuklearne elektrane nije u interesu Srbije.

- I to ne u smislu životne sredine, da bi Srbija izbegla eventualnu ekološku katastrofu. Za nas je isplativija izgradnja „Đerdapa 3“, zato što s ovom hidroelektranom Srbija može da proizvede više energije nego s nuklearkom. Tačnije, oko osam milijardi kilovat-časova. Na taj način Srbija bi postala lider u regionu u proizvodnji električne energije i mogla bi da utiče na cenu struje. I nemam ništa protiv da to gradi s Rusima. S druge strane, ovde jedino mogu da preovladaju politički interesi, odnosno ruski. S tim bi Srbija bila samo kolateralna šteta. Bili bismo kao Iran - kaže ona i podseća da je moratorijum o zabrani izgradnje nuklearne elektrane donet još 1986. godine.

- Vlada u strategiji razvoja energetike do 2015. godine nije planirala izgradnju nuklearnih elektrana. Podsećamo da je pored ovoga na snazi akt o zabrani izgradnje atomskih centrala. Tako da nije u planu izgradnja takvih postrojenja. Inače, od dana kad se donese odluka o izgradnji nuklearne elektrane, pa do početka izgradnja potrebno je da prođe 10 do 12 godina. S druge strane, podsećamo da gotovo sve zemlje u regionu imaju nuklearne elektrane, dok neke koje nemaju planiraju da izgrade i koriste nuklearnu energiju - kaže Budimir. On tvrdi da zamerke o mogućim posledicama nuklearke na životnu sredinu ne stoje, jer može da se postavi pitanje da li je Srbija bezbednija ako neko na 50 kilometara od njene granice ima takvo postrojenje.

Dragan Nedeljković, urednik sajta Energoportal, ocenjuje da je dobro što se pregovora o izgradnji nuklearne elektrane i smatra da su se one pokazale kao najbolje rešenje u svetu.

- To je najčistiji i najjeftiniji način proizvodnje električne energije. Svi problemi koji su se pokazali tokom prethodnih decenija u radu nuklearnih elektrana su prevaziđeni. Ovo je sigurno najpouzdanija tehnologija, jer podsećam da se u prethodnim velikim akcedentima ustanovilo da je problem nastao zbog ljudskog faktora, a ne zbog tehnologije. Inače, izgradnja nuklearnih elektrana je trend u svetu. Samo se u zapadnoj Evropi planira više od 100. Pa, Francuska 75 odsto energije pokriva iz nuklearnih elektrana - objašnjava Nedeljković.  

Тај ко каже да је Ђердап 3 боље решење нема благе везе са животом. Нуклеарне електране производе преко десет пута више струје од хидроелектрана, а притом нема загађења животне околине као код термоелектрана. Да би покрили наше потребе у будућности требало би нам барем још 10 хидроелектрана. Док се створи килограм нуклеарног отпада хиљаде тона чађи и пепела се избаци из термоелектране, а уз то и угља је све мање и мање.

Нуклеарне електране нису дугорочно решење јер је цена када се урачунају трошкови одлагања отпада и декомисије већа него што се то јавности представља. Да о ризицима зрачења и хаварије и не говоримо.

Србија има потенцијала за чисту енергију из хидроелектрана а поготово ветрогенератора.

Немачка већ производи 8% енергије из алтернативних извора а планира да до 2025 дигне тај проценат на 25%.

Међутим очекивати од наших политичара да гледају у будућност је као очекивати од далтонисте да види боје.

Rodjen sam i zivim u Parizu, mislim Francuska, i mogu vam reci, otkad je Francuska uvela nuklearne centrale, cene su skroz niske, da nije bilo toga, davno bi propali kao u Kaliforniju. Nisam neki koji obozava nuklearnu tehnologiju ali moram priznati da su Francuzi spasili svoju zemlju sa takvim projektima.

Šta lupetaš, ne znaš ni razliku između termo i hidro elektrane. Ne dolaze u obzir nikakve nuklearke, samo vetro i hidro centrale!!!

Tebe kanda vetar mozak prosvirao, a voda ga saprala...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.