Novosadski učenici uče o seksu i reproduktivnom zdravlju

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski učenici uče o seksu i reproduktivnom zdravlju

Novosadski osnovci i srednjoškolci svesni su da se reproduktivno zdravlje čuva kontracepcijom, a dobro su upoznati i sa pojmovima trudnoće, porođaja i začeća.

Savetovalište za mlade za unapređenje reproduktivnog zdravlja prošle godine je predavanjima obuhvatilo 2.530, a radionicama 1.122 učenika osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu. Kako za 021 kaže dr Dragana Zarić iz Savetovališta, a uoči 12. februara, Svetskog dana seksualne i reproduktivne svesti, iskustva predavača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokazuju da su mlađi i stariji mališani zainteresovani da pričaju o seksualnom zdravlju, a jako lepo reaguju na radionice i predavanja na kojima Savetovalište radi već 12 godina.

"S druge strane, ovo je intrigantna tema i atraktivna u svakom pogledu. Deca uvek postavljaju puno pitanja i nekad dolaze u Savetovalište naknadno da se raspitaju za neku temu koja ih dodatno interesuje. Nama i jeste cilj da deci kroz individualne razgovore damo prave informacije, jer su oni često desinformisani putem svih bombastičnih informacija kroz medije i društvene mreže", objašnjava doktorka Zarić i napominje da na decu najveći uticaj ima stav vršnjaka. To ne budu, kako kaže, uvek pouzdane informacije, te decu treba obučitio da budu prenosioci validnih informacija.

Kako naglašava naša sagovornica, na reproduktivno zdravlje uticaj imaju mnogobrojni faktori, kao što su uzrast u kojem se stupa u polne odnose, seksualna iskustva i aktivnost, ukupan broj seksualnih partnera i način izbora partnera, trajanje seksualnih veza, način planiranja porodice i mnogi drugi. Glavni faktori koji negativno utiču na reproduktivno zdravlje su neplanirana i neželjena trudnoća i namerni prekid trudnoće (abortus) kao i polno prenosive infekcije.

Ukoliko su im potrebne dodatne informacije, mladi uzrasta 10-19 godina mogu svakoga dana da se obrate zaposlenima u Savetovalištu za mlade lično, u objektu "Jovan Jovanović Zmaj" (Zmaj Ognjena Vuka 19), telefonom (021/4879-423 i 451-451) ili na Fejsbuku/Tviteru.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.