Novosadski Stan duguje 220 miliona dinara poreza i doprinosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski "Stan" duguje 220 miliona dinara poreza i doprinosa

NOVI SAD - Javno komunalno preduzeće "Stan" sa svojih 470 radnika, dospelo je za 43 godine postojanja u nezavidnu situaciju, zbog neizmirenih obaveza prethodnog rukovodstva. Prema podacima, medijima danas prenetim, od 2005. do 2008. godine porezi i doprinosi nisu uplaćivani i taj iznos u ovom trenutku prelazi 220 miliona dinara.

Grad bi trebalo da nađe model i način kako da pomogne javno-komunalnom preduzeću "Stan" da izađe iz veoma loše situacije u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nalazi, a koje je nasleđeno od prethodnog perioda, izjavio je prilikom posete tom novosadskom preduzeću predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

Predsednik gradskog parlamenta razgovarao je tokom posete "Stanu" sa direktorom preduzeća Dragoslavom Gavrančićem i tom se prilikom upoznao sa teškim položajem u kojem se nalazi firma.

Iako je novo rukovodstvo reprogramiralo kratkoročne kredite koje su zatekli, smanjilo broj radnika i redovno izmuruje tekuće obaveze prema državi u zaposlenima, glavni problem predstavlja dug zatečen od prethodnog perioda, nastao neplaćanjem poreza i doprinosa na zarade radnika i to u visini od 220 miliona dinara. Pomenute obaveze nisu plaćene od juna 2005. godine do juna 2008. godine, kada "Stan" ponovo počinje da plaća porez i doprinose na zarade zaposlenih.

"Nije ovo jedino preduzeće u kojem su nasleđeni problemi, ali "Stan" sigurno jeste firma koja se zbog takvog odnosa iz prethodnog perioda nalazi u verovatno najtežem položaju" - kazao je Jovanović.

Direktor "Stana" objasnio je da je zbog neizmirenih obaveza prema državi, preduzeću onemogućeno da učestvuje na javnim tenderima za poslove koje bi inače moglo da obavlja i da zbog toga ne može tržišno da funkcioniše.

"O ovom problemu su obavešteni Gradsko veće i gradonačelnik i mi iz ovakve situacije bez pomoći grada ne možemo da izađemo. Od tih dugovanja uspeli smo da isplatimo PDV u iznosu od 17 miliona dinara, ali to je samo mali deo duga koji sada iznosi 190 miliona dinara" - istakao je Gavrančić, dodajući da "Stan" ne dobija subvencije iz gradskog budžeta.

Predsednik Skupštine grada podvukao je na kraju da su "Stanu" zbog nemogućnosti da učestvuje na tenderima, praktično "vezane ruke" ali i da je uveren da postoji volja od strane direktora preduzeća da se problem reši.

Verujem da postoji volja za rešavanjem ovog problema i od strane Gradskog veća - zaključio je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.