Izvor: Luftika.rs, 09.Mar.2021, 16:53

Novosađanima subvencije od 10.000 dinara za kupovinu bicikala

Subvencija za kupovinu bicikala u Novom Sadu, a koja će biti dodeljena građanima na osnovu javnog poziva, iznosiće 10.000 dinara, a svako domaćinstvo može iskoristiti subvenciju za kupovinu jednog bicikla.
U Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine navode da se sa subvencijama kreće uskoro, a građani će se rangirati na javnom pozivu po vremenu pristizanja njihove prijave.
Kako je već najavljeno, projekat dodele subvencija u ukupnom iznosu od osam miliona dinara sprovešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << udruženje koje gradska komisija bude izabrala na konkursu. Svi detalji konkursa još uvek nisu poznati.
Do sada su održana dva okrugla stola sa predstavnicima Gradske uprave za zaštitu životne sredine i dvadesetak udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine i/ili promocijom biciklizma. U ovom trenutku, nadležni ne mogu da preciziraju datum početka subvencionisanja nabavke bicikla, ali će biti, kako kažu za 021.rs, u najkraćem mogućem roku.
Da bi dobio subvenciju u iznosu od 10.000 dinara, građanin treba da ima prebivalište na teritoriji Novog Sada, što će dokazati kopijom lične karte. Jedan član iz porodice može dobiti sredstva po javnom pozivu i ne više njih, a članom porodičnog domaćinstva smatraju se supružnik i vanbračni partner, njihova deca, rođena u braku ili van njega, usvojena ili pastorčad, njihovi roditelji i lica koja su oni dužni po zakonu da izdržavaju, a koji zajedno stanuju sa učesnikom javnog poziva.
Građanin mora da ima dokaz o kupovini novog bicikla, sa datumom nakon objavljivanja konačne rang liste. Taj dokaz može da bude fiskalni račun sa gotovinskim računom na ime dobitnika subvencije, a građaninu će biti uplaćen novac na dinarski račun. Bicikl mora da bude kupljen na teritoriji Srbije.
“Fizička lica, koja ispunjavaju uslove, a koja su se prijavila po javnom pozivu, rangiraju se po vremenu pristizanja prijave. Lice može da ostvari pravo na podršku za nabavku bicikla jednom u tri godine. Ukoliko je cena bicikla manja od iznosa predviđenog Javnim pozivom, fizičkom licu će biti uplaćen iznos u visini cene bicikla”, poručuju u Gradskoj upravi.
Nadležni preciziraju da će oni koji dobiju novac biti u obavezi da u određenom roku dostave na uvid ličnu kartu, potpisanu izjavu o zaštiti podataka o ličnosti, potpisanu izjavu o članovima porodičnog domaćinstva, dokaz o kupovini novog bicikla, sa datumom nakon objavljivanja rang liste, kao i dokaz o otvorenom dinarskom računu na koji će biti uplaćena sredstva (kopija bankovne kartice sa imenom i prezimenom i brojem računa ili potvrda iz banke).
“Lica koja u predviđenom roku ne dostave propisanu dokumentaciju gube pravo na podršku za nabavku bicikla. U tom slučaju, pravo na podršku za nabavku bicikla ostvaruje lice koje je sledeće na listi, a do popunjavanja broja određenog u skladu sa opredeljenim sredstvima”, navode u upravi.
Ono što do sada nije poznato je na koji način i da li će biti sprečen potencijalni sukob interesa – da li će nadležni paziti da se dodelom subvencija ne bavi neko ko ima posao prodaje bicikala i može da, na primer, popustima obezbedi sebi veći promet.
Subvencije za kupovinu bicikala dodeljuju se kao rezultat ideje Novosadske biciklističke inicijative, koja je zamisao o ovakvom načinu podrške vožnji bicikla i zaštiti životne sredine prvo “digla” na republički nivo, a potom spustila na lokalni, novosadski nivo. Nakon Novog Sada, na dodelu subvencija za kupovinu bicikala odlučio se i Grad Niš.
Priča o Zlatanu, Sanremu, biciklu i lopti: Čovek koji je pobedio i sebe

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.