Novi lekovi samo za pacijente pedijatrije, hematoonkologije, transplantacije, vantelesne oplodnje i dijabetesa

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi lekovi samo za pacijente pedijatrije, hematoonkologije, transplantacije, vantelesne oplodnje i dijabetesa

Na tzv. pozitivnu listu lekova koji se izdaju o trošku zdravstvenog osiguranja, od oko 100 inovativnih lekova za koje su proizvođači i zastupnici na tržištu podneli zahteve, ući će medikamenti iz samo pet grupa: pedijatrije, hematoonkologije, transplantacije, vantelesne oplodnje i dijabetesa.

Zbog ograničenih mogućnosti ulaganja u inovativne terapije, Centralna komisija za lekove, u kojoj je 11 stručnjaka, opredelila se da ovoga puta odredi šta su prioriteti i kojim pacijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi nove, inovativne terapije, koje na pozitivnu listu nisu uključivane, sa retkim izuzecima, gotovo pet godina, najviše koristile.

Takvi lekovi po pacijentu koštaju od 10.000 do 20.000 evra. Posebno formirana komisija za pregovore sa nosiocima dozvole za stavljanje leka u promet utanačiće po kojem od dva ponuđena modela ugovaranja će ovi lekovi biti uvršćeni na pozitivnu listu.

Očekuje se da će inovativni lekovi iz ovih pet grupa, na recept, o trošku osiguranja pacijentima biti dostupni do kraja godine. Time će bar delimično biti umanjen veliki zaostatak za zemljama u okruženju po dostupnosti inovativnih terapija. Hrvatska, recimo, ima na pozitivnoj listi četiri puta više inovativnih lekova nego Srbija, a Slovenija čak 12 puta više. Plan Ministarstva zdravlja je da se inovativne terapije ubuduće uvode svake godine do 2020.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.