Izvor: Radio 021, 08.Jul.2020, 21:55

Novi Sad: Sukobili se demonstranti i policija, bačen suzavac, kamenovana Gradska kuća

Na protestu u Novom Sadu došlo je do sukoba između demonstranata i policije, a pojedini protestanti se privode.

Nekoliko hiljada ljudi je učestvovalo na protestu u Novom Sadu.

Pripadnici žandarmerije razbijaju protest i kreću se ka demonstrantima, koji bacaju kamenice ka njima. Bačen je i suzavac.

Policija je intervenisala posle više od tri sata od početka protesta u Novom Sadu.

Demonstranti kamenjem i petardama razbijaju staklo na prozorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Gradske kuće, a potom su deo zapalili. Vatrogasci su krenuli na teren, ali je pre toga vatra ugašena. Potom je još nekoliko puta na kratko zapaljena vatra.

Nekoliko mlađih muškaraca je gađalo Gradsku kuću čime god stignu.

Demolirane su u i prostorije Srpske napredne stranke u Stražilovskoj ulici.

RTS je preneo da je u Novom Sadu napadnuta njihova ekipa i da je tom prilikom povređen snimatelj.

Okupljeni građani su prethodno uzvikivali "Vučeviću, gde si" i "ima nas gomila".

Tokom skupa, razbili su staklo na vratima Radio televizije Vojvodine.

Jedan muškarac je tom prilikom povređen, te je intervenisala Hitna pomoć.

Deo građana je ostao ispred RTV, a drugi otišao ka Gradskoj kući, a usput su gađali kamenicama prostorije SNS i razbili staklo.

Policija je prisutna u punoj opremi.

Na samom početku okupljanja došlo je do rasprave između, kako se čini, predstavnika različitih ideologija oko toga ko će govoriti prvi i ko je zašto došao. Desno orijentisani demonstranati su došli sa zastavom Kosova, dok "levi" nose transparent "ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom".

Pojedini prisutni građani komentarišu da je u pitanju sabotaža i skretanje sa teme. Okupljeni građani traže ostavku Kriznog štaba i "istinu".

Građanima se obratio Miran Pogačar iz Združene akcije "Krov nad glavom", a potom su krenuli u protestnu šetnju.

Išli su Bulevarom Mihajla Pupina, Jevrejskom, da bi se zaustavili na raskrsnici sa Bulevarom oslobođenja i na kratko seli. Potom su nastavili sa šetnjom ka zgradi RTV.

I u Beogradu je protest u toku, dok je u Kragujevcu i Nišu najavljen za 19 časova.

Podsetimo da se u utorak, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio moguće ponovno uvođenje policijskog časa, u Novom Sadu na na Trgu slobode okupilo, prema podacima policije, oko 300 mlađih osoba kako bi mirno protestovali.

Oni su se posle kraćeg zadržavanja u centru, prošetali do Kampusa i nazad to Trga slobode, gde ih je pred Gradskom kućom dočekao i manji kordon policije. Okupljeni su proveli neko vreme na trgu, uzvikujući parole protiv predsednika Srbije i vlasti, da bi se oko ponoći razlišli.

Istovremeno, u Beogradu je došlo do nasilnih protesta i incidenata.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.