Novi Sad: Demonstranti šetaju po gradu i povremeno sede na raskrsnicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2020, 19:24

Novi Sad: Demonstranti šetaju po gradu i povremeno sede na raskrsnicama

Demonstracije u Novom Sadu traju već četiri sata i sastoje se uglavnom od protestnih šetnji gradskim bulevarima i povremenih sedenja nekoliko stotina mahom mladih ljudi na gradskim raskrsnicama.

Demonstranti su se prvo okupili na Trgu slobode, gde su sedeli pa potom krenuli u protestnu šetnju do zgrade Policijske uprave Novi Sad, gde su takođe sedeli i zahtevali da bude oslobođen juče privedeni demonstrant Miran Pogačar.

Potom su se opet vratili na Trg slobode, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gde su sedeli pola sata, a potom se uputili u šetnju i sedenjem blokirali raskrsnicu Futoške ulice i Bulevara oslobođenja.

Potom su ustali i prošetali do rskrsnice kod Srpskog narodnog pozorišta, gde su opet sedeli nekoliko minuta i potom se zaputili Bulevarom Mihajla Pupina do Varadinskog mosta, gde su opet posedali.

Broj prisutnih se značajno osuo i od početnih oko dve hiljade ljudi, sada ih je preostalo nekoliko stotina.

Tokom šetnji, oni su uzvikivali "Pravda za Mirana", "Ostavke, ostavke" i "Pomozi, bože", a pevali su i dečju pesmu "U svetu postoji jedno carstvo".

Okupljeni građani su nosili različite transparente i zastave.

Oni su se dogovorili da, čim neko pokuša da uradi bilo šta nasilno, sednu na beton u znak protesta.

Kod zgrade Srpskog narodnog pozorišta neko je bacio petardu, nakon čega su svi seli na beton na jedan minut.

Potom su nastavili sa šetnjom, uz povike stanarima okolnih zgrada "Izlazite napolje", "Vučiću, pederu".

Demonstranti su duvali u pištaljke i vuvuzele, nosili su srpske zastave i različite transparente i pevali himnu Srbije "Bože pravde".

Uzvikivali su i "Nećemo migrante", a pevali su i "Kosovo je srce Srbije", kao i još neke nacionalističke pesme o Kosovu, te "Crna Gora i Srbija - to je jedna familija".

Oni su se na početku protesta okupili na Trgu slobode, gde su takođe kratko sedeli sa prekrštenim rukama podignutim u vis, kao da na njima imaju policijske lisice.

Demonstranti su se pobunili kada su na trgu pokušali da im se pridruže ekstremni desničari i uzvikivali su im "Odlazite odavde".

Većina prisutnih imala je zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Kako je ranije najavljeno, oni traže ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Oni traže i raspuštanje Kriznog štaba za borbu protiv eidemije virusa korona, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada ljudi, a demolirana je Gradska kuća, ulaz u Radio-televiziju Vojvodine i prostorije Srpske napredne stranke.

Bilo je i sukoba između policije i demonstranata, a šestoro učesnika protesta je povređeno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.