Izvor: Radio 021, 24.Avg.2019, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobilo: Napadi na Srbe posledica fašizacije i rehabilitovanja ustaštva

Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da su napadi na Srbe u Hrvatskoj posledica puzajuće fašizacije društva i logična posledica koketiranja političara sa NDH i relativizovanja ustaških zločina.

"Treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo, jer je uvek tako - političari pokušavaju na nekoj akademskoj ravni da plasiraju određene ideje, a uvek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin", rekao je Nobilo za Radio Sarajevo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
On je istakao da političari moraju da shvate da su odgovorni za ono što se desilo, dodavši da nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

"Ako u javnom prostoru legalizujute, u nekom obliku, pozdrav "Za dom spremni", onda morate biti spremni da dobijete sve što ide uz taj poklič, a to je napad na nacionalne manjine, pokušaji teranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda", kaže Nobilo.

Prema njegovim rečima, nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a ne dobiti sve što ide uz ustaštvo.

Kada predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu proustaškim novinama kaže: "Svi mi grešimo, neka baci prvi kamen ko nije grešio" i na taj način govori o Paveliću, onda lokalni mladići to prepoznaju kao poziv da se obračunaju sa Srbima, naglašava Nobilo.

On je istakao da od odgovornosti ne mogu da se oslobode ni policija ni Državno tužilaštvo, koji ne reaguju na pokliče "Za dom spremni", a ono što se Kninu desilo nisu definisali kao zločin iz mržnje, iako su to morali da urade.

"To nije bila obična kafanska tuča, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi, što je neprihvatljivo. Taj bezobzirni populizam, koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar i s tim se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih dobitaka, jer kad se zapali, to je teško gasiti", poručio je Nobilo.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.