Ante Nobilo: napadi na Srbe u Hrvatskoj posledica puzajuće fašizacije sruštva

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Avg.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ante Nobilo: napadi na Srbe u Hrvatskoj posledica puzajuće fašizacije sruštva

Fizički napadi na Srbe su posledica puzajuće fašizacije društva u Hrvatskoj, logična posledica koketiranja političara sa NDH i relativizacije ustaških zločina, izjavio je ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo komentarišući nedavne napade kod Kinina i Rijeke, u razgovoru za Radio Sarajevo.

"Ja to vidim kao logičnu posledicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za ovo što se desilo. Jer uvek vam je tako", ocenjuje on.

On dodaje da nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

"Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav 'Za dom spremni', onda morate biti "spremni" da uz Za dom spremni dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji teranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda", ocenjuje Nobilo.

Na opasku kako desni ekstremizam u Hrvatskoj eskalira, paradoksalno, posle ulaska Hrvatske u Europsku uniju i NATO, kao i nakon što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ocenila da je uspela zemlju "izvući iz regiona", Nobilo objašnjava da je Hrvatska u pristupnom procesu za ulazak u EU prigušila sve negativnosti kako bi zatvorila sva poglavlja i postala članica Unije.

"Nakon što je postala dio EU, ne postoje mehanizmi kontrole. Očito je, kako su se neke stvari samo formalno radile kako bi se zadovoljio ulazak u EU, nije se suštinski na njima poradilo", kaže Nobilo.

On kaže da su pored političara, za ovu situaciju krivi i policija i državno tužilaštvo.

"Oni čak nisu definirali ovo što se u Kninu desilo kao zločin iz mržnje, iako bi to apsolutno moralo biti. To nije obična kavanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi... to je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti. Sve u svemu, društvo je malo bolesno... ", zaključio je Nobilo u razgovoru za Radio Sarajevo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Anto Nobilo: Napadi na Srbe rezultat koketiranja države sa ustaštvom

Izvor: RTS, 24.Avg.2019

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo kaže da su fizički napadi na Srbe u Hrvatskoj, poput poslednjih kod Knina, posledica puzajuće fašizacije hrvatskog društva. . Anto Nobilo je rekao da napade vidi kao logičnu posledicu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.