Nikola Pacek - Vetnić pobednik Srpskog nacionalnog kompozitorskog konkursa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Pacek - Vetnić pobednik Srpskog nacionalnog kompozitorskog konkursa

NOVI SAD - Rezultati Srpskog nacionalnog kompozitorskog konkursa koji je pokrenuo poznati perkusionista Nebojša Jovan Živković objavljeni su na konferenciji za novinare u prostorijama Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U cilju stvaranja novog repertoara za udaračke instrumente, podsticanja umetničkog stvaralaštva mlađe generacije kompozitora unutar i van Srbije, i promovisanja našeg muzičkog stvaralaštva u svetu, Nebojša Jovan Živković, kompozitor i koncertni perkusionista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa svetskom karijerom, inicirao je tokom 2008. raspisivanje konkursa za novo delo u dve kategorije: solo marimbafon i udaraljke.

Pravo učešća imali su svi kompozitori iz naše zemlje, mlađi od 40 godina. Konkurs je dobio značajnu finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije a formalna i praktična realizacija usledila je uz pomoć udruženja muzičara"Kamerata akademika" iz Novog Sada.

Važno je napomenuti da su dela stizala anonimno, pod šifrom, što je prema rečima Živkovića, osnovni preduslov da se izbegnu pristrasnosti i „veze" koje su na takmičenjima ovakve vrste veoma prisutna.

Na Konkurs je pristiglo ukupno osam radova, koje su pored Živkovića ocenjivali i istaknuti kompozitori Srđan Hofman i Slavko Šuklar a slučaj je hteo da I i II nagrada pripadne istom autoru - Nikoli Pacek - Vetniću, i to za kompoziciju „Nordliht" za marimbu solo, i za Svitu broj 2, pisanu za set bubnjeva i latinoameričkih perkusija.

Zanimljivo je da Nikola paralelno studira Fakultet tehničkih nauka i kompoziciju u Novom Sadu i da se osim umetničkom muzikom, aktivno bavi i drugim muzičkim žanrovima - od roka do džeza i metala, kao bubnjar u dva novosadska benda.

Treću nagradu dobio je 32-godišnji Ljubomir Nikolić, inače dugogodišnji član sastava „Ars Viva" za kompoziciju „Marimbafonija". Pored ovih nagrada koje sadrže i novčani deo, dodeljene su još tri koje podrazumevaju premijerno izvođenje dela u Srbiji i inostranstvu i studijsko snimanje, a dobili su ih Ivan Brkljačić iz Beograda, i Ljubomir Nikolić i Svetozar Nešić iz Novog Sada.

Premijerno izvođenje kompozicija dvostrukog pobednika već je održano ovog meseca na solističkom koncertu Nebojše Živkovića u Nemačkoj, dok će se ostala dela premijerno izvesti u drugoj polovini ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.