Neuspeh Rusije da u UN pokrene pitanje nuklearnog sporazuma sa SAD

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeh Rusije da u UN pokrene pitanje nuklearnog sporazuma sa SAD

Rusija nije uspela da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokrene pitanje nuklearnog sporazuma između SAD i Rusije.

Rusija je upozorila da bi, ukoliko se SAD povuku iz njega, to moglo da postane pitanje za Savet bezbednosti UN.

Američki predsednik Donald Tramp je 20. oktobra najavio da će se Amerika povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, navodeći kao razlog to što je Rusija kršila taj sporazum, što Rusija negira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zauzvrat tvrdeći da upravo to čine SAD.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Rusija je predložila da podnese nacrt rezolucije u Komitetu za razoružanje Generalne skupštine UN, ali je propustila rok za predaju 18. oktobra. Ona je juče pozvala na glasanje o tome da li treba dozvoliti Komitetu da razmatra taj nacrt, ali je izgubila i na tom glasanu.

"Ako se SAD kroz godinu dana povuku iz sporazuma i počnu nekontrolisano da grade oružje, nuklearno oružje, mi ćemo se suočiti sa potpuno drugačijom realnošću", upozorio je pred komitetom zamenik direktora ruskog odseka za neširenje nuklearnog oržja i kontrole naoružanja Andrej Belusov.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.