Izvor: Radio 021, 15.Jan.2021, 15:49

Neradna nedelja za Vučića cilj neradnika, za radnike civilizacijsko pravo

"Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, neka ide u neke druge zemlje", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak, 11. januara, što je za sobom povuklo brojne reakcije među radnicima i sindikatima.

Ovu izjavu mnogi vide kao dodatno ponižavanje radnika koji rade za male plate i u lošim uslovima, naročito onih u trgovini.

Prvo je odreagovala Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja je i pokrenula inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da nedelja bude neradni dan. Oni su naveli da se radnici koji rade nedeljom i to bez ikakve naknade, na državne i verske praznike, u tri smene, bore za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo.

"Ta prava im se kroz zakone, politike i postojeću praksu sistematski ukidaju, pa su dovedeni u sistem prekarijata u kome ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavca, već im se ukida i pravo da argumentovano predlažu i traže da nedelja bude neradni dan", saopštili su.

Kako su zaključili, "grandiozni procenti se ne jedu i ne živi se od toga što smo 'najbolji u Evropi', već je potrebno da radnici u realnosti žive bolji život, ali i da provedu nedellju sa svojom decom, roditeljima i prijateljima".

"Čovek je izričito rekao 'ne', kao da je država njegova lična svojina"

Jedna od administratorki grupe "Srbija za neradnu nedelju" Novosađanka Mirela Jovin, kaže za 021.rs da je neverovatno kako neko ko prihoduje od poreza i rada trgovine u državi može tako da se obrati narodu, kao što je to u ponedeljak učinio predsednik.

"Dobar deo države živi od grane trgovine i to neverovatno lagodno. I onda ti kažeš nekom ko tebi donosi zaradu da je neradnik i da ne može. Nema zašto, nema kako, nema ostalih. Čovek je izričito rekao 'ne', kao da je država njegova lična svojina, kao da je on jedini koji treba da odlučuje o tome. Na kraju krajeva, da smo u nekoj normalnoj državi, ne bi on uopšte imao pravo da se pita. Kakve veze on ima sa radnim vremenom", pita se Mirela.

Ona dodaje da su u ime ove inicijative često pisali Vučiću, ali da nikad nisu dobili odgovor, već samo dva "ovakva" reagovanja u medijima.

Na predsednikovu konstataciju da se zna "kako se plaća rad nedeljom", kojom aludira na to da su tada veće dnevnice, Mirela se pita "u kojoj državi on živi?"

Kaže da joj nije jasno na koja primanja misli Vučić, kada je nedelja u trgovini plaćena kao i svaki drugi dan.

"Većina trgovaca radi na dnevnice - koliko radiš, toliko zaradiš, bez obzira na to da li je reč o suboti, nedelji, Uskrsu, ili čemu god", navodi ona.

Kako objašnjava sagovornica 021.rs,inicijativa za neradnu nedelju nije hir lenjih ljudi koji žele da ne rade ništa i budu plaćeni za to.

"Neradna nedelja prvenstveno je važna zbog porodice. Roditelji su sprečeni da provode vreme sa decom. Nedeljom ne rade ni vrtići, pa je neophodno da jedan roditelj ostane kod kuće sa decom. Ako nemate baku i deku, ako nemate novca da platite dadilju, a većina trgovaca nema, jednostavno nema ko vikendom da čuva decu. Najteže je majkama male dece, a samohranim roditeljima je neuporedivo teže", ističe Mirela.

Dodaje, ipak, da treba imati u vidu da je svima potrebna neradna nedelja, uključujući i mlade ljude koji vikend koriste za uživanje, viđanje sa prijateljima ili porodicom.

Poslodavci spremniji za kompromis od Vučića

Za razliku od predsednika Srbije, većina poslodavaca spremna je da učini taj korak prema olakšavanju života radnika, međutim vreme pandemije i ograničenja sa kojima se sada suočavaju uticali su na to da se ova inicijativa, bar za sada smatra nepravovremenom.

Miljana Stojšić Stojanovska iz Unije poslodavaca Vojvodine kaže za 021.rs da je rad nedeljom već dugo u fokusu poslodavaca. U anketi koju je u Novom Sadu i nekoliko mesta u Vojvodini radila Unija poslodavaca, većina poslodavaca iz trgovačke struke založila se za ukidanje rada nedeljom.

"To znači da nisu samo radnici ti koji imaju potrebu da nedeljom žive mirno i u odmoru, to žele i poslodavci. Ta inicijativa je pokrenuta i sindikati su pokrenuli svoju i o tome je počelo da se razgovara", kaže sagovornica 021.rs iz Unije poslodavaca Vojvodine.

Bilo je i poslodavaca koji nisu spremni za takav potez, ali su i oni, navodi Stojanovska, bili spremni da podrže inicijativu da rad nedeljom bude posebno plaćen, budući da je trenutno u našem zakonu posebno plaćen samo rad noću tokom državnih praznika.

"Zakon ne prepoznaje rad nedeljom kao dodatan napor", ističe.

I poslodavci i radnici su uvideli šanse da se naprave neki kompromisi, kao što su skraćeno radno vreme nedeljom ili da se ne radi jedne ili dve nedelje, kako bi se počelo sa postupnim pripremanjem za takvu meru.

"Međutim, od kako je došla pandemija, došlo je do pada prometa i promene načina rada, mislim da je ova tema prestala da bude aktuelna, ili možda realno primenljiva u ovom periodu. Naše analize i analize stručnjaka pokazuju da bi ukidanje rada nedeljom u ovo vreme dovelo do pada broja smena, do pada zaposlenosti i do smanjenja zarada u određenom broju - neki kažu čak i od pet do sedam odsto zaposlenih u trgovini, što ipak nije mali broj. To znači da kad već imate pad prometa i zabranu rada posle 20 časova, pa ste imali zabranu rada vikendom i tako dalje, pri čemu ne znamo kakva će biti situacija u budućnosti, već postoje zahtevi firmi da se smanje zarade zbog skraćenja smena, jer radnici ne rade pune smene", objašnjava Miljana Stojšić Stojanovska i dodaje da se postoje brojna pitanja u vezi sa dešavanjima u slučaju ukidanja još jednog radnog dana.

Među njima su, ističe, šta bi se desilo sa radnim vremenom većine zaposlenih, da li bi se smanjile zarade i koliko radnika bi postalo višak. Poslodavci zato smatraju da zato treba čekati kraj pandemije da se ponovo otvori ova tema.

Benefiti onoga što smo naučili iz pandemije u smislu radnog vremena ipak postoje. Kako ocenjuje sagovornica 021.rs, tokom marta i aprila, shvatili smo da je očigledno moguće da se radno vreme i vreme kupovine promene u skladu sa potrebama.

"Smatram da je slobodna nedelja u stvari pitanje za dobro vreme, za visok standard jednog društva koji treba svi da dostignemo", zaključuje naša sagovornica.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.