Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Roditelji koji ne vakcinišu decu biće kažnjeni sa 2.500 evra

Nemački ministar zdravlja Jens Špan planira zakon koji bi novčanim kaznama od 2.500 evra sankcionisao roditelje koji svoju decu ne vakcinišu protiv morbila, prenosi dnevnik Bild.

"Cilj je da sprečimo da se deca zaraze morbilama. I zato bi sva deca u vrtićima i školama morala da imaju potvrdu o vakcinaciji", rekao je Špan u razgovoru za "Bild am Sonntag".

Za roditelje koji ne budu poštovali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2.500 evra i zabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dolaska dece u vrtiće.

Roditelji dece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju rok godinu dana da dostave potvrdu o vakcinaciji.

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 odsto dece u Nemačkoj je vakcinisano protiv morbila. Za iskorenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 odsto.

"Želim da iskorenimo morbile, ali 95 odsto ne možemo da postignemo bez obzira na sve kampanje i apele. Zato moramo da posegnemo za ovim merama", rekao je Špan koji, s obzirom na saglasnost stranaka vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije u vezi sa ovim pitanjem, računa na brzu parlamentarnu proceduru donošenja zakona.

Poslednjih meseci u više delova Nemačke škole i vrtići su zatvarani zbog velikog broja dece zaražene morbilama.

Vakcinacija u Nemačkoj do sada nije bila obavezna.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NEMAČKI MINISTAR PREDLAŽE OŠTRE MERE: 2.500 evra kazna za roditelje dece koja nisu vakcinisana

Izvor: Kurir, 05.Maj.2019

Nemački ministar zdravlja Jens Špan predlaže kazne za roditelje školske dece koja nisu vakcinisana protiv malih boginja.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.