Izvor: Radio 021, 11.Nov.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki od najčešćih filmskih mitova

Holivud je fabrika snova koja gledaocima nudi bezbrižno uživanje u neverovatnim stvarima. Kada gledalac gleda tipične američke filmove, sigurno ne očekuje apsolutnu verodostojnost, ali to ne znači da mnogi ne primećuju kad režiseri preteraju i prikažu nešto suviše fantastično, čak i kada se radi o filmovima koji bi navodno trebalo da budu relativno realistični.

Sledeće fenomene često možemo videti u holivudskim filmovima, a moramo priznati da smo verovali da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mnogi od njih u potpunosti ili delimično istiniti, međutim radi se o čistim izmišljotinama koje su snimljene samo da bi filmovi bili uzbudljiviji i zabavniji.

Ventilacioni otvori

Jedna od najčešćih zabluda u filmovima su veliki ventilacioni otvori kroz koje heroj prolazi bez poteškoća, ili kroz koje negativac beži od ruke zakona. Istina je da je većina ventilacionih otvora u svim zgradama toliko mala da bi i manja životinja imala poteškoća da se provuče kroz njih. Ipak, zbog spektakularnog izgleda ovakvih scena prolazak kroz ventilaciju je prikazan u velikom broju filmova, što je navelo publiku da stvarno pomisli da su u pitanju veliki tuneli u plafonima zgrada.

Sigurnosne kamere

Jedan od najčešćih mitova u Holivudu su sigurnosne kamere, koje kada se zumira slika jasno prikazuju negativca koji je počinio neki strašan zločin. Ipak, u stvarnosti ovakve stvari su nemoguće jer, kako ističu stručnjaci, većina sigurnosnih kamera ima veoma lošu rezoluciju. Zumiranjem bi se dobila mutna slika, koja ne bi mogla da prikaže ništa.

Eksplozija bombe

Akcioni filmovi sigurno ne bi bili zanimljivi široj publici kada ne bi bilo spektakularnih eksplozija bombi. Ovakve scene donose veliki plamen na filmsko platno i podižu nivo uzbuđenja kod gledalaca. Ipak, stvarnost je potpuno drugačija. Najveći stručnjaci za oružje su dokazali da ne postoji bomba koja može izazvati spektakularan plamen kakav je prikazan na ekranu. Prilikom eksplozije bombe oslobađa se samo velika količina dima, što svakako nije privlačno gledaocima akcionih filmova.

Živi pesak

Uzbudljive scene snimljene u džungli vrlo često u prvi plan stavljaju živi pesak u kojem, kada neko od likova upadne, odmah gubi svoj život. Ova prirodna pojava je u filmovima prikazana tako da se nemoguće izvući iz nje, te da onoga ko upadne u nju sigurno čeka smrt. Ipak, to je samo Holivud, jer u stvarnosti živi pesak je toliko gust da je bukvalno nemoguće ugušiti se u njemu, a i za propadanje je potrebno nekoliko nedelja.

Rupa na avionu

Kada se desi pucnjava u avionu, u holivudskim filmovima je to prikazano kao ogromna eksplozija koja uzrokuje otpadanje velikih komada aviona i isisavanje putnika kroz velike rupe. U stvarnosti takve stvari nisu moguće. Prilikom razbijanja prozora na avionu pritisak unutar kabine i spoljašnji pritisak bi se vrlo brzo izjednačili i niko ne bi bio isisan iz aviona. Rupe na trupu ili na prozorima bi jedino uzrokovale veliku buku.

Skupi predmeti zaštićeni laserima

Laseri kao zaštita u zlatarama, muzejima ili bankama definitivno postoje. Ipak, na filmu su oni prikazani kao svetlosne linije koje uz malo akrobacije junak može uspešno da savlada. U stvarnosti laseri su nevidljivi golim okom i ne postoji šansa da provalnik sazna gde se nalaze a da ih ne aktivira i na taj način upozori policiju ili čuvare.

Skokovi automobilima

Akcioni filmovi često obiluju jurnjavom brzih automobila koji se često nađu u vazduhu, a zatim nesmetano sleću na asfalt i nastavljaju vožnju bez poteškoća. U stvarnosti ovakve stvari nisu moguće i prosečan ulični automobil ne bi mogao ovaj let da preživi bez težih kvarova. U ovim situacijama najviše stradaju amortizeri automobila, a pri ozbiljnijim letovima i padovima veliki broj svih vrsta automobila bi završio bez točkova ili kompletnog prednjeg dela automobila, zbog čega sigurno ne bi mogao da nastavi vožnju.

Osoba pada nakon što je upucana

Na filmskom platnu prikazane su scene pucnjave u kojima pogođeni likovi odmah završavaju na zemlji. Ovaj mit verodostojnost ima samo na velikom platnu, jer u stvarnosti pogođena osoba ne bi mogla odmah da padne na zemlju, osim ako nisu pogođeni ključni vitalni organi. Pucanj u noge ne bi oborio negativca koji beži, ali bi ga sigurno usporio.

Autor: Nezavisne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.