Izvor: Radio 021, 10.Jun.2020, 13:31

Naučnici otkrili rimski podzemni grad bez prevrtanja ijednog kamena

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, koji je udaljen od Rima oko 50 kilometara, otkrili ceo antički rimski grad, koristeći se samo georadarom, pišu AFP i Gardijan.

Da bi došli do otkrića, istraživači nisu morali da prevrnu nijedan kamen. Umesto toga, naučnici sa Kembridža i univerziteta u belgijskom Gentu koristili su radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze nekada izgubljenog grada. Tako su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.

Ovo je prvi put da je korišćenjem georadara mapiran ceo grad, rekao je jedan od autora studije, profesor Martin Milet.

"Dobili smo sliku fantastično visoke rezolucije onoga što se nalazi pod površinom. Radar nam je omogućio da vidimo što se događa na različitim dubinama", rekao je.

Tradicionalna iskopavanja otkrila su mnogo podataka o tome kako su izgledali rimski gradovi, ali pogled iz ptičje perspektive daje dodatnu dimenziju spoznajama o rimskom urbanom planiranju.

Faleri Novi se nalazi pod zemljom 13 vekova. Zauzima površinu od oko četvrtine kvadratnog kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241 godine p.n.e i da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.

"Georadarom je utvrđeno da je grad imao nekoliko hramova i zgrada javne uprave, pozorište i javno kupatilo. Mnogo manji od susednog Rima, Faleri Novi bio je planski mnogo razrađeniji od onoga što biste obično očekivali od manjih gradova", rekao je Milet.

Mapiranje georadarom otkrilo je i složen sistem cevovoda, ali ne previše drugačiji od modernog.

"Vidi se da je sistem vodosnabdevanja bio položen na samom početku razvoja grada. To nam mnogo govori o tome na koji način je konceptualizovan plan grada", rekao je Milet.

Kako je naveo, za one koji su zainteresovani za proučavanje Rimskog Carstva, gradovi su ključni jer je to bio način na koji je funkcionisao Rim. Ali broj gradova koji se mogu potpuno razumeti može se nabrojiti na prste jedne ruke.

"Većina onoga što imamo, ako izuzmemo Pompeje, uglavnom su delići. Iskopate rov i shvatite ponešto, ali je tako nemoguće saznati kako je grad funkcionisao kao celina. Ovo nam omogućuje da vidimo celovite gradove i bez iskopavanja dobijemo uvid u njihovu strukturu", objasnio je.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

POD ZEMLJOM PRONAŠLI ANTIČKI GRAD, A DA NISU MORALI NI KAMEN DA POMERE: Evo kojom tehnikom su došli do velikog otkrića

Izvor: Kurir, 10.Jun.2020

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, pedesetak kilometara od Rima, otkrili antički rimski grad koristeći se samo georadarom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.