Naučnici otkrili rimski podzemni grad bez prevrtanja ijednog kamena

Naučnici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, koji je udaljen od Rima oko 50 kilometara, otkrili ceo antički rimski grad, koristeći se samo georadarom, pišu AFP i Gardijan.
Da bi došli do otkrića, istraživači nisu morali da prevrnu nijedan kamen. Umesto toga, naučnici sa Kembridža i univerziteta u belgijskom Gentu koristili su radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze nekada izgubljenog grada. Tako su otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.
 
Ovo je prvi put da je korišćenjem georadara mapiran ceo grad, rekao je jedan od autora studije, profesor Martin Milet.
 
"Dobili smo sliku fantastično visoke rezolucije onoga što se nalazi pod površinom. Radar nam je omogućio da vidimo što se događa na različitim dubinama", rekao je.
 
Tradicionalna iskopavanja otkrila su mnogo podataka o tome kako su izgledali rimski gradovi, ali pogled iz ptičje perspektive daje dodatnu dimenziju spoznajama o rimskom urbanom planiranju.
 
Faleri Novi se nalazi pod zemljom 13 vekova. Zauzima površinu od oko četvrtine kvadratnog kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241 godine p.n.e i da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.
 
"Georadarom je utvrđeno da je grad imao nekoliko hramova i zgrada javne uprave, pozorište i javno kupatilo. Mnogo manji od susednog Rima, Faleri Novi bio je planski mnogo razrađeniji od onoga što biste obično očekivali od manjih gradova", rekao je Milet.
 
Mapiranje georadarom otkrilo je i složen sistem cevovoda, ali ne previše drugačiji od modernog.
 
"Vidi se da je sistem vodosnabdevanja bio položen na samom početku razvoja grada. To nam mnogo govori o tome na koji način je konceptualizovan plan grada", rekao je Milet.
 
Kako je naveo, za one koji su zainteresovani za proučavanje Rimskog Carstva, gradovi su ključni jer je to bio način na koji je funkcionisao Rim. Ali broj gradova koji se mogu potpuno razumeti može se nabrojiti na prste jedne ruke.
 
"Većina onoga što imamo, ako izuzmemo Pompeje, uglavnom su delići. Iskopate rov i shvatite ponešto, ali je tako nemoguće saznati kako je grad funkcionisao kao celina. Ovo nam omogućuje da vidimo celovite gradove i bez iskopavanja dobijemo uvid u njihovu strukturu", objasnio je.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.