Izvor: Radio 021, 03.Jul.2020, 09:27

Najveća policijska akcija u Britaniji, među 700 uhapšenih i "nedodirljivi"

Britanska policija uhapsila je više od 700 osumnjičenih, zaplenila 54 miliona funti i više tona droge u najvećoj i najznačajnijoj operaciji protiv organizovanog kriminala u Velikoj Britaniji.

Zvaničnici su rekli da su među uhapšenima osobe koje su se smatrale "nedodirljivim" pošto su decenijama izbegavale pravdu istovremeno uživajući u vođenju "blistavog" stila života.

Zaplenjeno je i 77 komada vatrenog oružja i granata, 1.800 komada municije, više od dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tone droge i 28 miliona pilula "uličnog valijuma" iz ilegalne laboratorije, prenosi "Indipendent". Oduzeto je i 55 skupocenih automobila i 73 luksuznih satova.

Velike kriminalne grupe uključujući i one koje su uvozile oružje, drogu, krijumčarili ljude u Britaniju, bile su meta u nizu racija pošto su policijske agencije pristupile tajnoj mreži komunikacija.

Osumnjičeni su koristili mrežu EnkroČet za mobilne telefone koji su bili zaštićeni od policijskog prisluškivanja. Ali u aprilu su međunarodni stručnjaci uspeli da dešifruju poruke i počeli da prikupljaju podatke.

Na stotine službenika radilo je na analizi podataka i identifikaciji korisnika EnkroČeta pregledajući više miliona poruka i na stotine hiljada slika.

"To je najznačajnija i najveća operacija te vrste u Velikoj Britaniji", izjavio je portparol Nacionalne kriminalističke agencije.

Operacija je takođe otkrila identitet priličnog broja korumpiranih policajaca i zaposlenih u različitim bezbednosnim i policijskim agencijama.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.