Izvor: Radio 021, 05.Jun.2020, 22:13

Nacionalni park Đerdap pod pretnjom masovne izgradnje

Zaštićena područja u Srbiji izložena su brojnim pritiscima, a najnoviji primer predstavlja Nacionalni park Đerdap, gde je u najavi izgradnja brojnih objekata u zaštićenom području "Arheološko nalazište - Lepenski vir".

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se ove godine pod sloganom "Vreme je za prirodu", a glavna tema jeste očuvanje biodiverziteta.

Povodom ovog datuma, organizacija WWF Adria ističe da je primarna uloga zaštićenih područja upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << očuvanje biološke raznovrsnosti, ali da se ona često zanemaruje, dok prednost preuzimaju aktivnosti kao što su masovna izgradnja, masovni turizam, šumarstvo i druge neodržive aktivnosti.

Najnoviji primer te negativne prakse dešava se u Nacionalnom parku Đerdap, koji takođe 5. juna obeležava svoj dan. Obeležavanje je u senci najave masovne izgradnje apartmana, pristaništa i bazena u zaštićenom području "Arheološko nalazište – Lepenski vir".

WWF Adria je zajedno sa Koalicijom 27 i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), uputila komentare na Plan detaljne regulacije Opštini Majdanpek, ističući da dokument ignoriše struku i zakonsku regulativu iz oblasti zaštite prirode.

"Značaj zaštićenih područja je odavno prepoznat u globalnim politikama, ne samo za očuvanje biodiverziteta, već i za socio-ekonomski razvoj. Očuvanje biodiverziteta je pogotovo sada u fokusu, u vreme kada se borimo sa pandemijom i kada je neophodno da odredimo još konkretnije i ambicioznije ciljeve za zaštitu biološke raznovrsnosti u okviru Konvencije o zaštiti biodiverziteta. Ne smemo više uništavanje prirodnih resursa pravdati razvojem. Izgradnja na najvrednijim prirodnim staništima nije razvoj, već uništavanje brojnih potencijala za održivi razvoj. Očuvani nacionalni parkovi i očuvana priroda bi trebalo da bude interes, ali i odgovornost svih sektora", ističe Goran Sekulić iz organizacije WWF Adria.

Sekulić dodaje da su zaštićena područja izložena raznim pritiscima zbog čega njihovo upravljanje često nije u skladu sa principima zaštite prirode i dovodi do gubitka biodiverziteta i prirodnih vrednosti. U Srbiji se oko sedam odsto teritorije nalazi pod zaštitom, iako se Međunarodnom konvencijom o zaštiti biodiverziteta obavezala da će do 2020. godine taj procenat povećati na 17 odsto.

"Uništavanje prirodnih resursa i uzurpacija javnih prostora su postali pravilo, a ne izuzetak u odnosu javnih vlasti prema javnom dobru", naglašava Mirko Popović iz RERI-ja.

"Nasrtaji na Kalemegdansku tvrđavu i Nacionalni park Kopaonik su žalosni primeri odnosa države prema prirodnim dobrima. Kako da očekujemo da Đerdap bude izuzetak? Bilo je samo pitanje vremena. Najveći problem zapravo leži u tome što institucije koje bi trebalo da brane prirodne resurse i životnu sredinu štite privatne interese i takozvane investicije. Pravo na zdravu i očuvanu životnu sredinu, nažalost, neće nam omogućiti država, moramo se za njega izboriti sami", dodaje Popović.

Prirodu i vidikovce Nacionalnog parka Đerdap pogledajte u prilogu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.